Omega-3 mot barneeksem

Fiskeoljer - omega-3 fettsyrer og gammalinolensyre eller nattlysolje bedrer fuktigheten i huden, gjør huden mindre tørr og mindre sår og reduserer plagene ved atopisk eksem, skriver Bernt Rognlien.

Det atopiske eksemet blir ikke helt bra - men blir ofte betydelig bedre ved tilskudd av disse to gruppene med umettede fettsyrer.

Det vanligste eksemet er barneeksemet - en medfødt anlegg mange barn har for å utvikle eksem. De arver en øket tendens til å reagere allergisk på en rekke ulike stoffer - allergien kan utløse astma, høysnue eller eksem. Denne tendensen kalles atopi og det allergiske eksemet kalles atopisk eksem - mor eller far eller begge har da enten hatt astma, høysnue eller atopisk eksem.

Mange av barna med atopisk eksem får eksemplager raskt etter fødsel og de fleste får det før 5 års alder. Mange av de utvikler høysnue og astma i tillegg. Over halvparten av barna vokser av seg det atopiske eksemet i tenårene.

Atopikere har vanligvis veldig tørr hud og uttalt kløetendens. De har en sart hud som reagerer på alt mulig, huden blir fort rød, varm og de klør lett. Det kan være allergi mot mat som melk, egg, fisk, appelsiner, dyrehår fra hunder, katter, marsvin m.m. Støv og pollen kan også føre til allergi, det kan også vaskemidler og klær. Ull virker ofte irriterende på den sarte atopiske huden, gir kløe og forverrer eksemet. Tørt og kalt klima som vi har om vinteren forverrer hudirritasjonen. De fleste er bedre om sommeren i sol og frisk luft. Stress og virusinfeksjoner gjør også eksemet verre. Resultatet av disse belastningen er at barnet klør mer og eksemet blomstrer opp.

Eksemet har en tendens til å komme på typiske steder som i rundt håndledd, i albuefolder, under knærne, halsen og bak ørene. Sykdommen er ofte skiftende og det er viktig å få stilt diagnosen - så du kan begynne å ta forholdsregler som hos mange kan dempe plagene og redusere sjansen for at de utvikler seg videre.

Forebyggende behandling
Utviklingen av atopisk eksem kan ofte dempes og forebygges ved å gi spedbarn morsmelk så lenge som mulig - helst mer enn 9 - 12 måneder. Barn som får morsmelk lenger får mindre plager. Vær forsiktig med å oppstarte kumelk og gi morsmelkerstatninger med kumelk. Unngå også egg, peanøtter og appelsiner i de 2-3 første årene. Kutt ut matvarer du merker fører til oppblussing og forverring. Anskaff ikke kjæledyr/husdyr som også kan forverre barneeksemet.

Mange studier har dokumentert at matallergi spiller en viktig rolle ved atopisk eksem/allergier hos barn. I utgangspunktet kan alle matvarer være allergifremkallende.

De vanligste allergifremkallende matvarene(81%):

 • kumelks produkter
 • egg
 • peanøtter
Andre viktige allergifremkallende matvarer:

 • appelsin og sitrusfrukter
 • tomat
 • fisk
 • nøtter
 • hvete, gluten
 • erter
 • soya
 • sjokolade
 • fargestoffer
 • konserveringsmidler
Ved mistanke om matallergi, kan eliminasjonsdiett forsøkes. Hvis allergene matvarer unngås i en periode opp til ett år, vil mange vokse av seg allergiene sine. Eliminasjon av de vanligste matvarene fører til forbedring i 75% av tilfellene.

Behandling
For å reparere den skadede, betente eksemhuden får du kortisonsalver og fuktighetskremer av lege. Både kortisonkremer og fuktighetskremer finnes i en rekke forskjellige typer. Leger bruker disse på ulik måte.

Fuktighetskremer bør brukes så ofte som mulig. Venn barnet til å smøre seg 2 - 3 ganger daglig - fuktighetskremene beskytter huden og reduserer plagene. Det bør være nøytrale fuktighetskremer uten parfyme og uten tilsetningsstoffer. Det er lurt og ha noen fuktighetskremer å veksle mellom. Apobase, lokobase, essex med flere fås på apotek.

Oljebad gir huden mer fett og lindrer atopisk eksem. Nøytral badeolje uten tilsetningsstoffer fås på apotek. Klibad med Fytinsyre kan også brukes - det lindrer kløe og gjør huden mindre irritert. Ved generell hudkløe kan du kombinere et oljebad med kli. Hvetekli inneholder

Fytinsyre som hjelper huden å bevare fuktighet og virker kløe dempende. Ta en neve kli i et bomullsklede, lukk klede med hyssing så kliet blir i kledet, la hvetekli koke i 3-5 liter vann i 30 minutter for å løse fytinsyren. Ha kli-avkoket i badevannet sammen med nøytral badeolje, ta med deg kliposen i badet, den gir fortsatt fra seg fytinsyre når du knyster den i vannet.

Mange kan få mer fuktighet i huden ved å øke inntaket av omega-3-fettsyrer og en omega-6-fettsyre som heter gammalinolensyre. Det er gjort flere studier som viser at både fiskeoljer - omega-3 fettsyrer og gammalinolensyre eller nattlysolje bedrer fuktigheten i huden, gjør huden mindre tørr og mindre sår og reduserer plagene ved atopisk eksem. Det atopiske eksemet blir ikke helt bra - men blir ofte betydelig bedre ved tilskudd av disse to gruppene med umettede fettsyrer. Det anbefales å bruke disse tilskuddene i minst 3 måneder i strekk for å se om det gir betydelig effekt. Bedringen kommer oftest etter 3-6 uker - mange blir omkring 50% bedre og får en gradvis bedring over 1-3 måneder. Mange atopikere har stor nytte av dette spesielt i vinterhalvåret - men det kan godt brukes hele året.

Støttebehandling med omega-3-fettsyrer og nattlysolje(gammalinolensyre) til barn med eksem:

Fast daglig i minst 3 måneder:

 • Omega-3-tran 15 ml daglig(eller 3-5 gram rene omega-3-fettsyrer)
 • Nattlysolje 3 kapslerx2(Nattlys forte) - eller 300mg ren gammalinolensyre
 • En multi- vitamin/mineral tablett til barn - som skal inneholde B6-vitamin
I tillegg anbefales første 4 uker:

 • Zink 15 mg 1 tbl. Daglig
 • Selen-methionin 100 mikrogram 1 tbl. daglig
 • E-vitamin 100mg daglig
Gir dette klar bedring - kan mengden av både omega-3-fettysrer og gammalinolensyre reduseres i gode perioder og økes igjen i dårlige perioder i vinterhalvåret.

I tillegg til dette anbefales å bruke kremer med A-vitamin lokalt. Dette bør også være kremer uten tilsetningsstoffer eller parfyme. Unngå å bruke sterk såpe som tørker ut huden, bruk minst mulig såpe.

Kortisonkrem
Når det gjelder bruk av kortisonkrem så har det symptomlindrende effekt. Dessverre har eksemet en tendens til å komme tilbake så fort man slutter å bruke salven. Mange eksem pasienter går av og på kortisonsalve og kremer for å holde eksemet i sjakk. Det er nå utviklet en ny måte å bruke kortisonkremer på - de brukes over lengre tid for helt å slå ned eksemet og trappes så forsiktig ned - så eksemblusset holdes helt på null over lang tid. Hvis du helt greier å holde eksemet unna over lang tid med kortison tar det betydelig lenger tid før det kommer tilbake. Be legen din henvise deg til en hudlege som kjenner til denne bruke av kortison. Å bruke kortison på denne måten gjør at du kan være lengre perioder uten kortison - for mange vil totalmengden med kortison bli mindre over tid. Langtidsbruk av kortison kan føre til skader av huden.

Alternativ behandling
Homeopatisk medisin egner seg godt i behandling av atopisk eksem. Mange atopikere kan bli helt fine etter homeopatisk behandling. Men mange med eksem må gjennom en forverring etter oppstart av de homeopatiske medisinene før det kommer en stabil bedring. Denne forverringsfasen krever tålmodighet både av pasienten, homeopaten og legen. Det er viktig at legen og homepaten samarbeider åpent om disse pasienten. Av og til kan en slik forverring bli så kraftig at infeksjonsfaren i eksemet øker kraftig. Hvis det blir infeksjon i eksemet må denne behandles med en gang - da er det ofte nødvendig med antibiotika.

Akupunktur har ofte god kløe dempende virkning og kan lindre og bedre et atopisk eksem der andre ting ikke hjelper.

Bernt Rognlien, mozon.no 06.06.01