Omega-3 hjelper mot leddgikt

Et omega-3 tilskudd med overvekt av EPA ser ut til å redusere leddsmerter.

I en ny studie rapporterte 60 prosent av forsøkspersonene om mindre smerter etter å ha tatt tilskudd av omega-3 i 75 dager.

I studien ble 250 voksne pasienter med nakke- eller ryggsmerter som ikke kunne behandles med kirurgi bedt om å ta to kapsler av et konsentrert fiskeoljetilskudd daglig. Pasientene var satt på smertestillende medisin av legen på grunn av smertene.

Kapslene, som selges under navnet Ultimate Omega, inneholder 1200 mg omega-3-fettsyrer, hvorav 900 mg av fettsyren EPA og 200 mg av fettsyren DHA.

Etter å ha tatt tilskuddet i 75 dager i gjennomsnitt rapporterte 59 prosent av deltagerne at de hadde sluttet å ta den smertestillende medisinen og 60 prosent sa de hadde merket en reduksjon i generelle smerter og leddsmerter. 80 prosent av forsøkspersonene sa de var fornøyde med effekten av kosttilskuddet.

Studien ble ledet av Joseph Maroon og Jeff Bost fra University of Pittsburgh i Pennsylvania og presentert på årsmøtet til American Association of Neurological Surgeons i New Orleans 19. april.

Forskerne sier disse resultatene er lovende for alle som er skeptiske til de smertestillende medisinene NSAIDs og Cox-2-hemmere, som ofte skrives ut til pasienter med leddsmerter og er blitt satt i sammenheng med sterke bivirkninger den siste tiden.

- Resultatene styrker tidligere studier som viser at ibufrofen og omega-3-fettsyrer virker like godt som smertestillende for leddgiktktpasienter, sier Maroon.

Maroon tror omega-3-fettsyrer kan bli et alternativ til NSAIDs for denne pasientgruppen.

Mozon.no, 27.05.2005