Omega-3 tatt i kombinasjon med det vanlige blodfortynnede legemiddelet Marevan kan være uheldig, da det gir økt fare for blødninger. Andre kombinasjoner av naturmidler og legemidler kan også være farlig (illustrasjonsfoto). Foto: Colourbox.com og Science Photo
Omega-3 tatt i kombinasjon med det vanlige blodfortynnede legemiddelet Marevan kan være uheldig, da det gir økt fare for blødninger. Andre kombinasjoner av naturmidler og legemidler kan også være farlig (illustrasjonsfoto). Foto: Colourbox.com og Science Photo Vis mer

Omega-3 + medisin = ikke bra

Hun ville bare styrke kroppen.

Publisert
Sist oppdatert

Kvinnen hadde vært gjennom en tøff operasjon. Hun skulle ta en blodprøve over helgen, men siden hun allerede var på sykehuset, ba hun om å få ta den før helgen, noe hun neppe angrer på.

For dagen etter endte hun på Haukeland Universitetssykehus med stor blødningsfare, fordi hun hadde tatt omega-3-kapsler i kombinasjon med blodfortynnende medisin, skriver BT.no.

Vi er veldig kjent med at omega-3 har en rekke dokumenterte helseeffekter, og er bra for både hjerne, ledd, syn, hud og muskler. Men at kosttilskudd kan utgjøre en fare når det kombineres med legemidler, er det nok færre som er klar over.

Dette er også farlig: Nettmedisin er risikosport!

Ingen advarsler i pakker

I dette tilfellet er det altså snakk om omega-3 tilskudd tatt i kombinasjon med det vanlige blodfortynnede legemiddelet Marevan. Omega-3 øker opptaket av virkestoffet i Marevan, som gir økt fare for blødninger.

Ifølge kvinnen varsles det om dette i noen omega-3 pakker, men ikke i den hun tok. Heller ikke i Marevanpakken blir det advart mot denne kombinasjonen, ifølge BT.no.

- Det er kjent at Marevan kombinert med omega-3 kan gi en kraftigere virkning og dermed høyere INR, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk til avisen. INR viser til blodets koagulasjonstid. Jo høyere INR-verdi, desto mindre levringsevne har blodet ditt. Kvinnens verdier ble mer enn syvdoblet sammenlignet med hva som er normalt.

Madsen presiserer imidlertid at ikke alle vil reagere.

Vær forsiktig med kosttilskudd (Følgende pasientgrupper skal være svært forsiktige med å bruke kosttilskudd:)
 
 • Etter transplantasjon av pasienter.
 • Pasienter som bruker Marevan eller andre blodfortynnende legemidler.
 • Pasienter som bruker legemidler mot epilepsi.
 • Pasienter som får behandling for kreft.
 • Pasienter som bruker mange legemidler samtidig.
 • Kilde: Steinar Madsen, Legemiddelverket.


  - Det er vanskelig å peke på kosttilskudd som ikke bør tas sammen med legemidler, fordi effekten kan være svært forskjellig fra pasient til pasient. Det er nok lettere å peke på pasienter som bør være forsiktige med kosttilskudd ut fra de sykdommer de har og de legemidler de bruker, sier Madsen til DinSide Helse.

  Hvem gjelder så dette? Se tabell til høyre.

  Bivirkninger etter bruk av medisiner? Meld i fra om det selv!

  Andre uheldige kombinasjoner

  Kombinasjon av naturmidler og medisiner kan også gi problemer. For det første kan noen kombinasjoner av virkestoffer ha en farlig effekt på kroppen. Et eksempel på dette er naturlegemiddelet Ginkgo Biloba, som skal bedre blodsirkulasjonen, men som kan føre til indre blødninger og hjerneblødning om det brukes sammen med blodfortynnende midler.

  Andre type naturmidler kan ødelegge effekten av vanlige medisiner. Det er blant annet tilfellet med naturlegemiddelet Johannesurt. En amerikansk undersøkelse har vist at Johannesurt kan redusere effekten av kreftmedisinen Gleevec med 30 prosent, og dermed gjøre behandlingen verdiløs.

  Videre kan Paracet i kombinasjon med solhatt gi allergiske reaksjoner hos enkelte.

  Madsen minner også om at:

  - Pasienter med nedsatt nyrefunksjon kan risikere å få forgiftning med mineralet kalium dersom de begynner å bruke erstatningssalt som inneholder kaliumklorid i stedet for natriumklorid som finnes i vanlig bordsalt.

  - Den gylne regelen er at pasient og lege må snakke sammen om bruk av naturmidler og kosttilskudd! Det er vi ikke så flinke til i Norge, sier Madsen til DinSide Helse.

  Ikke nok kunnskap

  Madsen mener norske leger ikke har god nok kunnskap om kosttilskudd og naturlegemidler og kombinasjonen av dette med legemidler.

  - Det er blant annet fordi det er liten tradisjon for kosttilskudd i Norge. Når det gjelder kombinasjonen Marevan og kosttilskudd, er det spesielt viktig, sier Madsen til BT.no.

  Bransjerådet for Naturmidler (BRN) utarbeider for tiden en database over mulige interaksjoner mellom matvarer/ naturmidler og legemidler. Denne vil bli gjort tilgjengelig for både leger og publikum i forbindelse med opprettelsen av et Opplysningskontor for helsekost i løpet av sommer/høst dette år, ifølge brn.no.

  Kvinnen begynte å ta omega-3 kapsler bare noen få dager før hun skulle opereres, fordi hun ville styrke kroppen sin. Da de skyhøye prøveresultatene ble oppdaget dagen etter at hun tok blodprøvene, sendte legen en ambulanse for å hente henne. Hun fikk behandling på sykehuset.

  I dag er hun sjeleglad for at hun gikk innom for å blodprøven noen dager for tidlig.

  - Om jeg ikke hadde gjort det... Jeg vet ikke hvordan det skulle ha gått.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer