Om intervju & ansettelse

Husk at praktikanten på mange måter blir en del av familien. Det gjelder derfor å forberede seg skikkelig før du innkaller kandidatene på intervju.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Spør alltid etter referanser, og kontroller dem.

Du må også lage en skriftlig arbeidsavtale. Avtalen skal beskrive arbeidstiden, lønnsbetingelsene og ikke minst arbeidsoppgavene. Dere kan selvfølgelig avtale at praktikanten innimellom skal utføre ekstraoppgaver, for eksempel sitte barnevakt på kveldstid, men da må du også huske på at du må betale ekstra for det.

De praktikantene vi har hatt kontakt med har jobbet rundt 40 timer i uka. Alt ut over dette skal gi ekstrabetaling.

Trykk her for å se hva du er nødt til å ha med i en arbeidsavtale.

En fornøyd praktikant er en god praktikant

Du skal ikke lete lenge i norske aviser før du finner skrekkhistorier om praktikanter som blir utnyttet.

Ikke fall for fristelsen. Hold deg innen rimelighetens grenser. Det er ikke meningen at dere skal ansette en slave. Gi praktikanten en arbeidsavtale som dekker begges interesse.

Dessverre er det vanlig med svart betaling for praktikanter, noe som ofte gjør at praktikantene blir rundlurt. Blir praktikanten og vertsfamilien uenige kan det fort ende med at praktikanten blir kastet på dør, uten betaling.

12 til 14 timers arbeidsdager med ansvar for tre småbarn, rengjøring og matlaging er selvfølgelig helt uakseptabelt, men blir dessverre en bitter realitet for noen praktikanter.

Et annen gjenganger som ofte slås opp stort i media, er kummerlige boforhold. Et lite og kaldt kjellerrom uten vindu er verken lovlig, eller egnet som praktikanthybel.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!