<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Ølmagen stjeler sexlysten

For mye fett rundt magen kan få store konsekvenser.

Publisert
Sist oppdatert

Bulende mager er ikke bare et kosmetisk problem. Magefettet gir også menn svakere muskler og dårligere kondis i tillegg til lavere sexlyst og muligens dårligere sædkvalitet.

Det viser en ny doktoravhandling fra Syddansk Universitet, ifølge det danske tidsskriftet Ugeskrift for Læger. Lege Torben Leo Nilsen ved Esbjerg Sygehus har testet 783 menn mellom 20 og 29 år, og mener han ser en klar sammenheng.

Få sving på sexlivet igjen!

En ond sirkel
- Det er en klar sammenheng mellom fett på buken og mengden av det mannlige kjønnshormonet i blodet. Jo mer fett, jo færre mannlige kjønnshormoner, sier Nilsen ifølge Politiken.

Her hjemme er lege og sexolog Haakon Aars også kjent med problemet.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


- Det er kjent for meg at adipositas (fedme/overvekt red.adm) hos menn har en sammenheng med lave androgener. Derfor kan det nedsette den seksuelle "driven" og lysten, sier han.

Han får støtte av sexolog Gro Isachsen ved Klinikk Sexologen.

- Ikke bare har overvekt en tendens til å gå ut over kroppsbildet og dermed også ønsket om å vise fram kroppen. Overvekt kan også påvirke evnen til fysisk aktivitet - til å stå løpet ut – også i erotiske sammenhenger, sier hun og legger til at overvektige ofte har høyt kolesterolnivå, som kan føre til at ereksjonen uteblir, eller at den ikke blir like sterk som den ellers ville blitt.

Aars har flere pasienter som er godt voksne menn som sliter med liten seksuell lyst. Etter slanking har dette bedret seg.

- Men hvorvidt det har å gjøre med at de føler seg mer "sexy" eller bedre, eller om det konkret er det hormonelle vet jeg ikke, sier han til DinSide Helse.

Midjemål brukes i stadig større grad som en måleverdi for overvekt og kan være en god indikator for helserisiko.
Finn ditt midjemål her

Det finnes håp
Det er spesielt fettet omkring tarmene inne i buken som har stor betydning. Men ekspertene kan fremdeles ikke forklare hvorfor eller hvordan fettet påvirker kjønnshormonene. Det eneste man vet, ifølge Nilsen, er at fettet på en eller annen måte sender noen signaler til testiklene og muligens til hypofysen i hjernen, som styrer produksjonen av kjønnshormoner.

Men det er likevel håp til alle med ølmage: Vekttap vil nemlig bringe hormonene tilbake i kroppen, forsikrer legen.

Les på Lommelegen: Hva er overvekt?

For å redusere midjemål bør man gå ned i vekt, og for å gå ned i vekt er det endringer i kosthold og treningsvaner som gjelder, understreker kostholdsekspert Jeanette Roede.

Tren kondisjon og styrke
- Når det gjelder kosthold er det for menn spesielt viktig å huske på å ha en god måltidsrytme. Spis en god frokost, lunsj, middag, et kveldsmåltid, i tillegg til to små mellommåltider. Det er også viktig å spise passe mye og ofte. Her handler det bare om planlegging, sier hun og anbefaler matvarer som grove korn- og brødvarer, magre kjøttalternativer, mindre fete sauser og mer fisk, frukt og grønnsaker.

Les også: 30 slankemyter som ikke virker

Når det gjelder trening er rådet til Roede å ta beina fatt.

- Det er viktig å få opp hverdagsaktiviteten. Men det må også både kondisjon- og styrketrening til for å redusere midjemål. Kondisjonstrening vil øke forbrenningen, mens styrketrening strammer opp kroppen. Disse to bør ikke gå utenom hverandre, sier hun.

Hun råder også til ikke å starte for hardt, og det er viktig å være motivert nok. Ifølge Roede må man ”ville det nok”. Let også etter både de langsiktige effektene, som redusert risiko for diverse helseproblemer, samt de kortsiktige effektene, som økt sexlyst og mindre snorking.

Men hvis mannen er og blir overvektig har Isachsen følgende råd:

- For å få et best mulig sexliv bør paret tilpasse aktivitetsnivå og samleiestillinger til fysiske forutsetninger. Er han overvektig og mindre vital, mens hun er full av energi, kan hun være den mest aktive i seksuelle sammenhenger, sier hun.

Les også: Stort magemål farligere enn høy BMI

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer