Olje som medisin

Vanlig olivenolje inneholder et stoff som demper betennelser og kan beskytte mot kreft og hjertesykdommer.

Den typiske middelhavskosten med grønnsaker og olivenolje kan gi et lengre og lykkeligere liv.

Hvordan? Blant annet fordi olivenolje inneholder et betennelsesdempende stoff med samme effekt som virkestoffene i vanlige smertestillende medisiner.

Stoffet som kalles oleocanthal har evnen til å bremse enzymer som fører til irritasjon og betennelser i kroppen. Stoffet virker på samme måte som smertestillende piller med ibuprofen eller paracetamol, men det kreves ganske store doser olje for å oppnå den samme effekten som pillene.

Forskere ved Monell Chemical Senses Centre i Philadelphia mener derimot at daglig inntak av olivenolje kan forklare hvordan den såkalte middelhavsdietten ser ut til å gi mennesker et lengre og sunnere liv.

- Middelhavsdietten med olivenolje som en sentral del, har lenge fått æren for mange helsefordeler, inkludert lavere risiko for slag, kreft, demens og hjertesykdommer.

- Liknende fordeler har blitt funnet hos visse ikke-steroide anti-inflammatoriske medisiner som aspirin og ibuprofen. Nå som vi kjenner til de betennelsesdempende egenskapene i oleocanthal, er det sannsynlig at dette er forklaringen på helsefordelene for mennesker med mye olivenolje i kostholdet, sier forskeren Paul Breslin til BBC News.

Rapporten fra de amerikanske forskerne er publisert i magasinet Nature.

 

Mozon.no, 05.09.2005