Olivenolje beskytter mot kreft

Vanlig olivenolje kan beskytte mot flere farlige kreftformer, viser nye undersøkelser.

Undersøkelser av irske forskere viser nå at stoffer i olivenolje kan ha en viktig forebyggende effekt på kreft i tykktarmen.

Denne kreftformen er ikke blant de vanligste men regnes som en svært farlig og vanskelig diagnose.

- Våre undersøkelser er foreløpig på eksperimentelt nivå, men påviser mekanismer som forklarer sammenheng mellom inntak av olivenolje og lavere risiko for tykktarmskreft, forteller forskeren Chris Gill ved University of Ulster til avisen Daily Mail.

Sunne fenoler
De irske forskerne har skilt ut såkalte fenoler i oljen som er eksponert på de farlige kreftcellene i et laboratorium. Fenolene ser ut til å bremse utviklingen og celledelingen hos kreftcellene, og kan dermed bremse veksten i farlige svulster.

Effekten av fenolene kan være med på å forklare hvordan den typiske middelhavsdietten ser ut til å beskytte mot en lang rekke sykdommer. I tillegg til olivenolje inneholder den typiske middelhavsmaten store mengder frukt, grønnsaker og fisk. Det er matvarer som inneholder mye fler-umettede fettsyrer og antioksidanter som holder kroppens forsvarsmekanismer i toppform.

Mindre brystkreft
Og fenolene mot tykktarmskreft er ikke den eneste helsefordelen med olivenolje. Forskere fra Northwestern University Feinberg School of Medicine i Chicago har oppdaget at oleinsyre fra olivenolje også kan beskytte mot utviklingen av brystkreft.

Fettsyren som også er kjent som Omega-9 kan bekjempe et gen som er ansvarlig for en spesielt aggressiv form for brystkreft, mener forskerne.

- Våre undersøkelser støtter teorien om at middelhavskosten kan ha en betydelig effekt på flere områder som kreft, hjertesykdommer og aldring, sier forskningsleder Javier Menendez.

 

Mozon.no, 03.11.2005