Øl, ribbe og klamydia

November og desember er ikke bare høysesong for julebord. Det er også høysesong for ubeskyttet sex.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
På forhånd er det lurt å bestemme seg for at man ikke skal gjøre noe man angrer på.


- Etter alle ferier og høytider ser vi en økning i antall personer som kommer og vil teste seg, forteller Siv Gamnes, daglig leder ved Klinikk for seksuell opplysning i Oslo.

August, september, deler av desember og januar er månedene hvor klinikken har mest pågang. Kjersti Antonsen, seksualrådgiver i Kondomeriet, synes ikke det er rart at det går galt i julebordsesongen.

Hva kan du om kjønnssykdommer? Ta testen her:

- Man drar sammen med arbeidskolleger som man kjenner godt og som man i utgangspunktet ikke tror det vil skje så mye med, og ser ingen grunn til å ta med seg kondomer. Men så blir det veldig fuktig og flørten går lengre enn man hadde tenkt, sier hun.

En av fire uten kondom
I en undersøkelse som Kondomeriet har utført, sier en av fire i aldersgruppen 16 til 25 år at de har hatt ubeskyttet sex uten ønske å bli eller gjøre noen gravid i løpet av de siste tre årene. Hele en av fire fra 16 år og oppover har hatt ubeskyttet sex mer enn ti ganger den samme perioden.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Sexolog Åsa Rytter Evensen tror det er lett å la seg rive med av stemningen når man er på julebord – til og med når man har noen som venter hjemme.

Alle drømmer om utroskap Les mer her:

- Man går på julebord uten ektefellen eller kjæresten, drikker litt for mye og stemninga er god. Kanskje er man betatt av noen fra jobben, og i fylla forsvinner den kritiske sansen. Derfra og til senga er veien kort, sier hun.

Rytter Evensen har en klar oppfatning av hvordan du skal unngå å våkne opp med tidenes fylleangst.

- På forhånd er det lurt å bestemme seg for at man ikke skal gjøre noe man angrer på. Deretter må man drikke med måte så man klarer å holde hodet kaldt. Og hvis det likevel ender opp på den måten, må man ta ansvaret for det man har gjort, mener hun.

Lettvint holdning
Nordmenn har lenge vært blant verdens dårligste til å bruke kondom, men enkelte undersøkelser tyder på at det er bedring i sikte.

- Men jeg tror det ikke før jeg får se resultatene av det. Antall klamydiatilfeller har jo eksplodert, og det er ikke tegn til bedring, sier Kjersti Antonsen.

Hver dag får 58 norske ungdommer klamydia:

Hun er oppgitt over holdningen hos mange nordmenn som tar så lett på alt, og mener vi må bli flinkere til å beskytte oss.

- Om man bruker kondom og våkner dagen derpå med en fryktelig fylleangst, trenger man i hvert fall ikke være redd for kjønnssykdommer eller eventuell graviditet. Hadde man sex med en kollega, kan man heller konsentrere seg om å bekymre, eller glede, seg til å møte vedkommende på jobb igjen.

Les også: Kjære, jeg har herpes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer