Øl og sex er sunt

Sjokolade holder hjernen i form og rødvin redder deg fra kreft. Les 10 på topp-listen over syndige varer som allikevel er bra for kroppen din:

Sunne ting smaker vondt - og det som føles godt er som regel farlig. Eller?

Sannheten er at det også finnes mange sunne stoffer i syndige saker som øl, sjokolade, marihuana eller rødvin. Nøkkelen til å bli en sunn og eldgammel livsnyter er selvfølgelig å nyte det meste med fornuft.

Trenger du noen flere unnskyldninger neste gang noen maser om din usunne livsstil? Her er 10 på topp-listen over de sunneste syndene:

1) Øl
Mange undersøkelser setter øl i skyggen av rødvin når det kommer til bedre helse. Øl er kort fortalt snarveien til dårlig hud, ølvom og alkoholproblemer.

Men nå har forskere også oppdaget at øl kan gi deg bedre blodomløp og redusere risikoen for hjertesykdommer med over 40 prosent. Vel og merke om du nøyer deg med en flaske eller to om dagen...

Les hele saken her: Hurra - øl er sunt!

2) Raseri
Sinnatagger lever farlig og dør unge. Eller? Forskning viser at et raseriutbrudd av og til kan være langt bedre enn å takle motgang med redsel, irritasjon eller avsky.

3) Kaffe
En kopp om dagen er bra for deg. Og tre kopper er enda bedre, i følge flere undersøkelser som viser at kaffe kan redusere risikoen for diabetes og skrumplever. Kaffe er også rik på antioksidanter som blant annet motvirker kreft og holder kroppen din ung og frisk.

Les også: Sunt med kaffepause

4) Narkotika
Vi vil ikke anbefale noen å skaffe seg et rusmisbruk av hensyn til helsa. Men fakta viser allikevel at flere typer narkotika kan ha visse effekter på helsa. LSD har blant annet blitt brukt til avvenning av alkoholikere, og marihuana kan brukes i medisinsk forstand til flere forskjellige helseplager som blant annet Alzheimers, MS og kroniske smerter.

5) Sol
Store mengder sol kan skade huden din og gi deg livsfarlig hudkreft. Men ikke hør på fanatikerne - sol er også veldig sunt for deg bare du klarer å unngå å bli brent. Solstrålene hjelper huden med å danne nødvendige D-vitaminer, gir deg bedre immunforsvar, hjelper mot astma og hever humøret.

6) Rødvin
Alle vet jo at middelhavsgubbene drikker som ravner, kjører hjem i fylla og lever til de blir hundre år. Forklaringen er at de drikker rødvin - som inneholder store mengder av de sunne antioksidantene.

Det er uklart om helsegevinsten i druene opphever den negative effekten av for mye alkohol, dersom du er blant de som liker å svinge flasken. Men mange forskere mener at et glass rødvin om dagen vil ha en gunstig totaleffekt, og noen mener at du trygt kan drikke opptil en halv flaske hver dag.

Les også: Rødvin mot kreft

7) Sjokolade
Av samme grunn som rødvin og kaffe - sjokolade inneholder antioksidantene flavanoler som gir deg en sunn kropp og bedre blodomløp. Pass bare på å kjøpe mørk sjokolade med høyt innhold av kakaobønner, i stedet for lyse sjokolader som inneholder mest sukker.

8) Cola
En flaske Coca Cola inneholder ikke akkurat mye viktige vitaminer eller mineraler. Men mange mener at cola er bra medisin mot opprørt mage eller kvalme. Og siden det er viktig med væske hvis du er syk, kan cola være like god medisin som hodepinetabletter og halspastiller. Og da har vi ikke engang begynt å snakke om hva cola kan gjøre med en vanlig bakrus...

9) Hamburger
Burgermat er junkfood. Men når du kjøper en jumbomeny på burgersjappa, er det ofte pommesfritene og brusen som trekker måltidet i feil retning. En ren burger med brød, salat, løk og en mager dressing er rett og slett et ganske så sunt måltid.

10) Sex
Sex er digg. Og om du bruker riktig prevensjon eller har en fast partner, er det også relativt trygt. Men i tillegg til at sex er deilig, har det også flere gode effekter på kroppen din.

Sex kan blant annet redusere stress, gi lavere kolesterol, og sørge for bedre blodsirkulasjon. Noen mener til og med at regelmessig sex kan redusere risikoen for kreft.

Les mer her: Sex er sunt

 

Mozon.no, 09.12.2006