Enda en grunn til å glede seg til timelange seanser foran TV-en under OL: Øl er bra for beinhelsen!  Foto: colourbox.com
Enda en grunn til å glede seg til timelange seanser foran TV-en under OL: Øl er bra for beinhelsen! Foto: colourbox.comVis mer

Øl er bra for beina

Inneholder viktig mineral.

Ble det litt mye øl i helgen? Da kan det hende du sliter med dårlig samvittighet i dag – både fordi det har satt sine spor i lommeboka, i tillegg til at du føler deg sliten og i dårlig form. Men, det finnes likevel en god nyhet til alle som er glad i øl:

Øl er bra for beina, og kan forebygge osteoporose (beinskjørhet).

Flere helsegrunner til å drikke øl – les mer her

Viktig ingrediens

Øl er rikt på mineralet silisium, som fremmer god benhelse. Og noen øltyper er bedre enn andre.

Det kommer fram i en ny studie. Her fulgte forskerne med på hvordan øl brygges, og sammenliknet blant annet ulike produksjonsmetoder og det resulterende silisiuminnholdet. De konkluderte med at øl er en viktig kilde til silisium, men:

- Det er mange faktorer som spiller inn under brygging av øl som vil påvirke silisiumnivået - noe tidligere forskning ikke har vært inne på tidligere. Vi har studert en rekke forskjellige øltyper, blant annet for å se på innholdet av silisium, sier studieleder Charles Bamforth, ved University of California, ifølge forskningsnettstedet AlphaGalileo.

Les også: Drikk uten å bli fyllesjuk

Han tror nå at et moderat inntak av øl kan bidra til å bekjempe osteoporose, som er en tilstand med redusert beinmasse og endret beinstruktur slik at det lettere oppstår brudd. Osteoporose merkes ofte ikke før et brudd oppstår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Osteoporose forekommer langt hyppigere hos kvinner enn menn. Man tror at mellom 96 000 og 225 000 kvinner i Norge er rammet av osteoporose, ifølge Apotek 1. Halvparten av alle kvinner over 50 år vil oppleve beinbrudd, mens for menn er risikoen 20 prosent.

Øl bedre enn vann etter trening

Hva slags øl?

Nå lurer du kanskje på hva slags øl du skal drikke for å få mest mulig silisium.

Studien testet omkring 100 forskjellige øltyper, og fant at det innholdet av silisium varierte mellom 6.4 og 56.5 mg/l.

- Øl som inneholder mye malt bygg og humle har høyest innhold av silisium, er en av konklusjonene til Bamforth.

For hveteøl er situasjonen en litt annen. Hveteøl er øl som er brygget med en viss andel hvetemalt ved siden av byggmalt.

- Hvete inneholder mindre silisium enn bygg fordi det er i skallet til byggen at man finner mye silisium, sier Bamforth.

Finnes i all alkohol

Silisium finnes i all alkoholholdig drikke, men spesielt i øl.

Britiske forskere bekrefter også at silisium styrker benbygningen.

– Silisium fører til høyere bentetthet – særlig hos menn. Øl er en unik silisiumkilde. En nylig gjennomført kostholdsundersøkelse viste at menn som drikker et par øl per uke, og ellers har et normalt kosthold, får det meste av sitt silisiumbehov dekket gjennom ølinntaket, sier doktor Jonathan Powell ved Saint Thomas Hospital i London, ifølge Matsiden.no.

Den amerikanske studien er publisert i tidsskriftet Journal of the Science of Food and Agriculture.

Vil du lære mer om å brygge øl? Les mes på Ølbrygging.no.