Brus er faktisk ikke sunnere enn øl selv om det er alkoholfritt. Foto: colourbox
Brus er faktisk ikke sunnere enn øl selv om det er alkoholfritt. Foto: colourboxVis mer

Øl er bedre enn brus

I alle fall for deg som er på slankekur.

Sommermånedene gjør at solen trekker oss ut av hjemmet og ut til stranden, på kafeer, i parker eller på sjøen. Da er det ofte vi vil ha noe ekstra godt å drikke på. Og selv om sommeren har en tendens til å få oss til og unne oss mye ekstra, kan det være greit å vite hva som er sunnere enn annet.

Les også: Den skjulte folkesykdommen

Brus har flest kalorier

Mange av oss kan kanskje tenke at brus er et godt alternativ til andre drikkevarer på sommeren, men brus inneholder faktisk mer kalorier enn alkoholfri øl. Ja, faktisk også øl med alkohol.

- Jo sterkere alkoholinnhold det er i det du drikker, desto flere kalorier er det. Hvis du koser deg med et par halvlitere med pils til grillmaten en sommerkveld, får du i deg 400 kcal. Drikker du tilsvarende mengde brus, svelger du faktisk unna 420 kcal, sier Camilla Andersen som er ernæringsfysiolog og daglig leder på nettstedet Somebody.no.

Alkoholfritt øl derimot inneholder omkring 90 kalorier i en halvliter, og lettøl inneholder omtrent 125 kalorier i samme mengde. Så alkoholfrie drikkevarer er absolutt det som er å anbefale, men ikke i form av brus. Hvis du fremdeles skulle ønske at drikkevarene for kvelden skal inneholde alkohol, har Andersen et alternativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vin kan selvsagt være et alternativ, og da drikker man ofte mindre mengder enn man gjør av øl. Et romslig vinglass inneholder omtrent 1,5 dl, og hvis du drikker et glass vin vil dette inneholde omtrent 105 kcal.

Les også: Spar 12 år av livet ditt

Finnes sunnere alternativer

Så hvis du har lyst til å leve litt sunnere denne sommeren kan dette være veien å gå. Ved hjelp av en sammenligningsfunksjon på somebody.no viser det seg at hvis du erstatter et par halvlitere med brus til alkoholfritt øl, kan du spare kroppen din for 3,1 kilo i løpet av de tre sommermånedene.

Til tross finnes det selvfølgelig også andre og bedre alternativer. Andersen forteller at hvis du rangerer de drikkevarene som finnes på det norske markedet, er det 122 drikker som inneholder mindre kalorier en alkoholfritt øl.

- Vann er selvfølgelig den beste tørstedrikken, men man skal jo kose seg og trives med livet sitt også. Det er opp til hver enkelt å gjøre sine egne kloke valg, sier Andersen.

Les også: Hva kan du ta med hjem?

Vi drikker mer hjemme

Det er ingen hemlighet at nordmenn er glad i alkohol. Siden 2001 har mengden alkohol hver nordmann over 15 år inntar i løpet av ett år har økt jevnt frem til i dag. I 2009 var den første gang på åtte år at mengden har gått ned sier tall i følge Statistisk Sentralbyrå. Mengden hade sunket med syv centiliter, og lå da på 6,68 liter ren alkohol per person per år.

Jens Nordahl som er pressesjef i Vinmonopolet har tidligere uttalt til Dagsavisen at årsaken kan være at nordmenn drikker mer hjemme enn tidligere.

- Det har vært observert at folk går mindre ut på byen og holder seg heller hjemme. I en tid med mye kriser – terrorkriser, finanskrise, og så videre – vil mange verne om det nære og det kjære, sier Nordahl til Dagsavisen.