Økte egenandeler

Regjeringen lovte å senke egenandelen på helsetjenester. Det løftet har de ikke holdt.

- Regjeringen vil redusere egenandeler på helsetjenester og holde dem på et lavt nivå, skrev regjeringen i Soria Mora-erklæringen.

I dag sier de noe annet:

- Egenandelene til legehjelp foreslås økt med gjennomsnittelig fem prosent fra 1.juli 2007, skriver de i Statsbudsjettet.

- Må være håndterbart
Også andre helsetjenester får økt egenandel. Den maksimale egenandelen for legemidler og sykepleieartikler på blå resept foreslås satt opp fra 500 til 510 kroner fra 1.januar 2007. Også egenandelen for pasienttransport foreslås satt opp fra 115 til 120 kroner per reise, noe som tilsvarer 230 til 240 kroner tur/retur. Egenandelene for psykologhjelp og fysioterapi foreslås satt opp med fem prosent fra 1.juli neste år.

Dette høres kanskje ikke mye ut. Men for personer som allerede har dårlig økonomi, kan økningen merkes.

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad synes ikke den økte egenandelen er problematisk.

- Dette må være håndterbart. Hvis vi ser alt under ett, har vi redusert mer enn vi har økt, sier hun til Mozon.

Hun sier at hun ikke ser på dette som et brudd på Soria Moria-erklæringen.

Positive endringer
De fleste kostnader ved helse- og omsorgstjenester dekkes av det offentlige. Likevel må mange ut med en viss sum i egenandel.

Det er to ordninger med utgiftstak for betaling av egenandeler. Dette betyr at når egenandelstaket er nådd, slipper pasienten å betale fastsatte egenandeler for tjenestene som omfattes resten av året.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egenandelstak 1 omfatter legehjelp, psykologhjelp, laboratorieprøver, radiologi, legemidler og sykepleierartikler på blå resept og pasienttransport. Regjeringen foreslår å sette opp utgiftene til dette fra 1615 til 1660.

Egenandelstak 2 omfatter fysioterapi, refusjonsberettiget tannbehandling med visse unntak, opphold i opptreningssituasjoner og behandlingsreiser til utlandet. Dette taket ble senket fra 4500 til 2500 kroner i 2006 og skal ikke forandres. Det er Brustad fornøyd med.

- Egenandelstak 2 har hatt positive endringer det siste året. Dette egenandelstaket rører vi ikke. Det kan de fleste håndtere, sier hun.

Egenandel trenger ikke betales ved svangerskap, yrkes- eller krigsskade og allmennfarlige smittsomme sykdommer. Minstepensjonister og barn under 12 år betaler heller ikke egenandel.

- For et år siden var det ikke egenandeler for barn opp til syv år. Det endret vi til 12 år i år, sier en fornøyd Brustad.

LES MER: Nordmenn kjøper stadig flere legemidler.

 

FOTO: Per Ervland

 

Mozon.no, 06.10.2006