Økt Tamiflu-medisin kan redde liv

Forskere kan redde tusenvis av mennesker ved å produsere medisinen Tamiflu på en ny måte.

Japanske forskere har funnet en alternativ måte for hvordan Tamiflu fremstilles. Dermed håper ekspertene å få en mer effektiv produksjon av det man regner for å være vårt beste middel mot den fryktede fugleinfluensaen.

Tamiflu er et urteprodukt basert på ekstrakt av stjerneanis, og det er følgelig en enorm etterspørsel av krydderet verden over. Men nå har altså forskerne funnet en måte å omgå bruk av ekstraktet i produksjonen, melder The Japan Times.

En britisk studie hevder at medisinplanten svarthyll kan knekke fugleinfluensaviruset.

Komplisert produksjon
Produktsjef ved Roche Norge, Unni Gisletun, kjenner kun til den japanske rapporten gjennom media, men understreker overfor Mozon at beholdningen av Tamiflu i Norge vurderes fortløpende.

- Det er en komplisert prosedyre frem til ferdig produkt, og det tar rundt et år å fremstille Tamiflu. Vi har åttedoblet produksjonen på ett år, og er i dag svært leveringsdyktige. Innen 2007 håper vi å kunne levere til den etterspørselen som skulle være, sier hun.

Gisletun legger til at salget av Tamiflu økte betydelig i fjor høst, mens salget så langt i år har reflektert årets influensautbrudd.

- I samråd med Folkehelseinstituttet slapp vi det vi hadde på lager før jul i fjor, så det ligger nå ute hos apotekene. FHI anbefaler for øvrig Tamiflu som supplement til annen vaksine, sier hun.

Lagrer Tamiflu
Tamiflu er utviklet for å virke mot alle influensavirus som gjør oss syke, og kan brukes til behandling og forebygging av fugleinfluensa. Medisinen hemmer aktiviteten til det dødelige H5N1- viruset i kroppen.

Mange vestlige land lagrer nå Tamiflu, grunnet frykten for en verdensomspennende epidemi av fugleinfluensa. Fugleinfluensaviruset smitter i dag primært mellom fugl, og 160 mennesker har så langt blitt smittet, hvorav halvparten er døde av viruset. Ennå kan ikke viruset smitte mellom mennesker; men om det skulle skje frykter WHO en pandemi som kan ta millioner av liv.

1,4 millioner kurer
Det er vanskelig å skille influensa fra forkjølelse de første dagene. Derfor er det sannsynlig at Tamiflu blir spist av mange med bare vanlige forkjølelser. Japan er det landet i verden som har høyest forbruk av Tamiflu, og i løpet av 2004-2005 ble hele seks millioner japanere behandlet med medikamentet.

Norge har kjøpt inn 1,4 millioner brukerkurer av medisinen Tamiflu, som primært skal brukes til å behandle de som blir syke ved en eventuell pandemi. Medisinen ligger på nasjonale beredskapslagre.

 

Mozon, 28.2.2006