Økt merverdiavgift på matvarer

Har du merket at du må betale høyere merverdiavgift på mat i år enn i fjor?

<b>Se nøye på kvitteringen.</b> Nå må du betale 15 prosent merverdiavgift på matvarer, ett prosentpoeng mer enn i 2011. Foto: Kim Jansson
Se nøye på kvitteringen. Nå må du betale 15 prosent merverdiavgift på matvarer, ett prosentpoeng mer enn i 2011. Foto: Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra og med 1. januar snek det seg inn en aldri så liten avgiftsøkning i alle landets dagligvarebutikker. Ved nyttår steg nemlig merverdiavgiften på mat fra 14 til 15 prosent.

Økningen høres kanskje beskjeden ut, men staten soper inn over 1 milliard kroner som følge av økningen.

Reagerer på avgiftsøkningen

Da nyheten om økt merverdiavgift sprakk i fjor høst, sto blant andre opposisjonen og dagligvarebransjen klare med krass kritikk. Et av argumentene som ble brukt, var at økt merverdiavgift ville gi høyere priser, og dermed føre til høyere grensehandel.

– Vi er selvfølgelig motstandere av en omlegging som kan føre til dyrere mat i butikken. (...) Økt merverdiavgift på mat kan skremme kundene over til våre naboland, uttalte administrerende direktør i Coop, Ola. H. Strand, til Nationen.

Kiwi har i flere år jobbet for at myndighetene skal kutte merverdiavgiften på frukt, grønt og nøkkelhullsmerket mat. Matvarekjeden levner liten tvil om hva de mener om avgiftsøkningen:

«Nei til billigere sunn mat sier regjeringen og økte matmomsen fra 1. januar», skriver Kiwi i en av sine siste reklamekampanjer.

Tror ikke på høyere priser

Regjeringen på sin side avviser at økt merverdiavgift på mat vil gi høyere priser for forbrukerne.

«Erfaringer fra tidligere endringer i matmomsen kan tilsi at ikke hele avgiftsøkningen slår ut i økte priser», heter det i Statsbudsjettet for 2012.

Dette blir begrunnet med at avgiftene i matforvaltningen skulle fjernes samtidig som merverdiavgiften skulle økes.

– Bortfallet av matproduksjonsavgiftene kan motvirke deler av prisøkningen og det forventes derfor ikke at endringene samlet sett vil medføre vesentlig økning i matvareprisene, heter det i Statsbudsjettet.

Velg billigste butikk

Uansett om forbrukerne merker avgiftsøkningen eller ikke, finnes det andre måter hver og en kan spare penger på. Handler du i butikker med de laveste prisene, kan du spare ganske mye i løpet av et år.

I DinSides pristester på dagligvarere er det stort sett Rema 1000 og Kiwi som kniver om å være billigst. I forrige pristest, utført høsten i fjor, vant Kiwi en knepen seier over hovedkonkurrenten Rema 1000. Sistnevnte butikk hadde riktignok flest billige varer.