Økt kreftrisiko for politifolk

Politifolk er mer utsatt for tarmkreft og hudkreft enn andre lønnsmottakere, viser dansk forskning. - Skremmende, mener norsk polititopp.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ansatte i politiet i Danmark har større risiko enn andre lønnsmottakere for flere ulike krefttyper. Det viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse, som tilsvarer Kreftforeningen i Norge.

Er du bekymret for kreft? Her er ti enkle undersøkelser som kan redde livet ditt:

Foreningen har undersøkt data fra en halv million dansker som fikk kreft mellom 1970 og 2003. Funnene overrasker seniorforsker Johnni Hansen ved Kræftens Bekæmpelse.

- At politifolk har økt risiko for tarmkreft er overraskende, fordi vi vet at mye fysisk aktivitet reduserer risikoen for denne krefttypen. Og politifolk er jo gjerne mer aktive enn andre, sier Hansen til Mozon.no.

Usunt skiftarbeid

Undersøkelsen sier ingenting om årsak, men Hansen mener skiftarbeid kan være en mulighet.
- Nattarbeid i seg selv ser ut til å være en risikofaktor for kreft, fordi det ødelegger døgnrytmen. Dessuten er det nok mange som spiser mye fastfood og lite fiberholdig kost når de jobber skift, sier han.

En studie viser at det også kan være en betydelig sammenheng mellom skiftarbeid og økt risiko for prostatakreft:

Kvinnelige politiansatte har 40 prosent økt risiko for kreft i endetarmen, mens mannlige politiansatte har 30 prosents økt risiko. Mannlige politiansatte har også 50 prosent økt risiko for nyrebekken- og urinrørskreft.

Farlig sol på jobben

Undersøkelsen viser også at ansatte i politiet har 30 prosent større risiko for å utvikle leukemi, eller blodkreft. De har også større risiko for både føflekkreft og annen hudkreft enn andre lønnsmottakere.

Livsfarlig føflekkreft rammer stadig flere nordmenn. Men rask behandling kan redde livet ditt. Slik oppdager du de farlige føflekkene:

De største risikofaktorene for hudkreft regnes å være sol og solarium. Hansen mener solarier som er tilknyttet treningsrommene på danske politistasjoner kan være en årsak.

- Hvis solariene brukes jevnlig, er det ikke utenkelig at det kan være en del av forklaringen på den økte forekomsten av hudkreft, mener han.
Bare èn kreftform, bukspyttkjertelkreft, viste 20 prosent redusert risiko for politibetjenter.

- Skremmende lesning

Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund har nettopp fått den danske undersøkelsen.
- Dette er skremmende lesning. Vi vil nå se om dette er noe vi må be om undersøkelser på her også, sier Johannessen til Mozon.no.

Han mener årsakene er vanskelig å si noe om.
- Jeg tror ikke det er mye solarier på norske politistasjoner. Men mange politifolk jobber med forskjellige kjemikalier i forbindelse med teknisk etterforskning. Når det gjelder skiftarbeid og belastninger, så gjelder jo det også andre yrker, sier Johannessen.