Oksygen-mangel kan gi Alzheimers

Lite oksygen i hjernen kan være med på å utløse Alzheimers sykdom. Men ny kunnskap kan gi bedre behandling i fremtiden.

Årsakene bak Alzheimers sykdom er ennå ikke helt tydelige for ekspertene. Men mye tyder på en sammenheng med oppbygging av plakk i hjernen, som ser ut til å skje enda raskere med lave nivåer av oksygen.

Det mener amerikanske forskere som har testet teorien på forsøksmus. Musene som hadde levd i oksygenfattig luft i en måned, gjorde det dårligere på hukommelsestester og hadde høyere nivåer av såkalt beta-amyloid plakk i hjernen.

Kan en vanlig Omega-3 olje hjelpe mot Alzheimers sykdom? Les mer her:

Forebygge mot sykdommer
Oksygenmangel i hjernen er blant annet vanlig ved slag, som hindrer full blodgjennomstrømming i hjernen. Dersom de amerikanske forskerne har rett, vil en slik oksygenmangel kunne føre til raskere utvikling av Alzheimers hos pasienten.

Samtidig åpner undersøkelsen for et nytt perspektiv i behandlingen av Alzheimers sykdom: Dersom lite oksygen kan fremskynde sykdommen, kan da tilskudd av ekstra oksygen være en behandling av sykdommen?

- Akkurat den hypotesen har jeg lite tro på. Men det er helt i tråd med tidligere kunnskap at det kan være en sammenheng mellom lave oksygennivåer i hjernen og utvikling av Alzheimers sykdom, mener professor i alderspsykiatri, Knut Engedal ved universitetet i Oslo.

Han påpeker at den amerikanske undersøkelsen også viser en årsakssammenheng som kan kaste bedre lys over sykdommer som Alzheimers.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den praktiske konsekvensen av disse konklusjonene, er at det blir enda viktigere å forebygge mot den typen sykdommer som fører til lavere oksygensirkulasjon. Slik kan forebygging og behandling av hjertesykdommer, hjerneslag og høyt blodtrykk også få betydning for utvikling av demens.

- Men da nytter det ikke å vente til vi har blitt gamle. Forebyggingen må starte allerede hos middelaldrende menn og kvinner for å få best effekt, sier Engedal.

Vil du vite mer om demens eller Alzheimers sykdom? Les mer på Lommelegen:

Håper på kur
Forskere har i mange år lett etter en god behandling av pasienter med Alzheimers sykdom. Tidligere i år meldte japanske forskere at de kan ha funnet løsningen: En vaksine som hindrer oppbyggingen av plakk i hjernen.

Forskerne fra Tokyo Metropolitan Institute for Neuroscience i Japan har testet vaksinen på mus og forteller at medikamentet kunne redusere oppbyggingen av plakk i hjernen med opptil 50 prosent. Forskerne advarer allikevel mot at det kreves flere år med grundige undersøkelse før vaksinen kan bli en vanlig behandling for mennesker.

Les hele saken her: Tester vaksine mot Alzheimers

 

Mozon.no, 22.11.2006