Oksefilet var svinekjøtt

Livsmedelverket ber folk se opp for juksekjøttet.

Kjøttet som er oppdaget i Sverige, kommer fra Argentina og Ungarn. Det er usikkert om det fins mer av kjøttet på det svenske markedet. Foto: ALL OVER PRESS
Kjøttet som er oppdaget i Sverige, kommer fra Argentina og Ungarn. Det er usikkert om det fins mer av kjøttet på det svenske markedet. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

At matprodusenter forsøker å fremstille maten som hakket bedre enn den egentlig er, er ikke noe nytt. DinSide har tidligere vist eksempler på alt fra steinbitkaker som inneholder minimalt med steinbit, og guacamole som inneholder vel så mye erter som avokado.

I Sverige har noen gått hakket lenger enn dette. Nylig ble det nemlig oppdaget at større mengder oksefilet viste seg å være noe helt annet, ifølge Svenska Dagbladet.

Oksekjøtt var svin

Det var den svenske restaurantgrossisten Svensk Cater som fikk mistanke om at kjøtt fra en av leverandørene ikke var helt som det skulle. De sendte inn prøver av oksekjøttet med opprinnelse i Argentina og Ungarn, til det svenske Livsmedelverket, som tilsvarer det norske Mattilsynet.

Livsmedleverkets undersøkelser viste seg at det slett ikke var snakk om oksekjøtt, men farget svinekjøtt!

Flere leverandører skal ha kjøpt kjøtt fra dette partiet, deriblant CKA Chark, som i går ikke kunne svare på om de har solgt det videre til restauranter og matbutikker.

Også Livsmedelverket skriver på egne nettsider at "det ikke går an å vite for sikkert om det fins mer av dette kjøttet på markedet. Det kan også være snakk om flere partier." De påpeker dessuten at det jobbes videre med å spore opp flere partier, som eventuelt vil bli gitt salgsforbud.

Skal man på handletur i Sverige de nærmeste dagene, vil det kanskje lønne seg å droppe kjøp av oksekjøtt, eller studere oksekjøttet ekstra nøye før man legger det i handlekurven. Ikke minst siden det er kjøtt og kylling vi handler aller mest av, når vi er på harryhandel.

Kan være farlig

Livsmedelsverket har gitt beskjed til EUs varslingssystem Rasff – Rapid alert system for food and feed, som sender ut varsler ved mistanker om at inntak av visse matvarer kan være helsefarlig.

Ettersom tilsettingen av fargeemnet i svinekjøttet ikke er deklarert blant ingrediensene, mistenker nemlig Livsmedelverket at det er snakk om et ulovlig tilsetningsstoff.

– Da kan man mistenke at det er et ulovlig, farlig tilsetningsstoff, sier Pontus Elvingson, statsinspektør i Livsmedelsverket til SVD.

Slik ser du forskjell på kjøttet:
En oksefilet har en helhetlig, mørkerød farge, og større muskelfibre enn svinekjøtt.

Det fargede svinekjøttet skal ha en mer ujevn farge, og være mørkere rødt i ytterkanten av fileten.

Kilde: slv.no

Les også: Derfor skal du ikke kjøpe poteter i Sverige