Økonomisk førstehjelp

Verk i lommeboka. Kronisk inkasso. Overtrekksekspert. Her er ditt økonomiske krisesenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økonomiske problemer? Du er ikke alene. Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) mener at 4,5 prosent av befolkningen, altså
80-90.000 har tilbakevendende betalingsproblemer.

I tillegg har landets samlede usikrede kreditt økt fra 21.9 milliarder i fjerde kvartal i 2004 til 24.5 milliarder i fjerde kvartal 2005, og så mye som 2,5 milliarder av denne gjelda er misligholdt. Det er særlig enslige forsørgere (som oftest kvinner) som benytter seg av usikret kreditt, viser SIFO-rapporten Husholdningenes økonomiske situasjon 2006.

Få oversikt

Skaff deg oversikt, så slipper du ubehagelige overraskelser. Illustrasjonsfoto: Per Ervland
Skaff deg oversikt, så slipper du ubehagelige overraskelser. Illustrasjonsfoto: Per Ervland Vis mer


- Mange vil få problemer i tiden fremover, sier leder i Gjeldsoffer-Alliansen Bengt Scheldt til DinSide. Han er glad for at det nå ser ut til at renta går opp slik at folk kanskje blir litt mer forsiktige når de tar opp lån, og ikke låner mer enn de klarer å betjene.

Scheldt sier at den nye gruppen av mennesker med betalingsvansker er par som går fra hverandre, og at tidligere var det arbeidsledige.

- Når begge skal etablere seg i ny bolig, og man ikke klarer å omstille seg og da begynner å pådra seg inkasso, ja, da kan man miste kontrollen.

Når først skaden er skjedd og inkassobrevene krangler om plassen i postkassa, anbefaler Gjeldsoffer-Alliansen følgende prioriteringer:

 • Oversikt: Lag en oversikt over hva du har av utgifter og inntekter. Ha is i magen i forhold til krav fra inkassobyråene.
 • Hus og hjem: Betal lån og avdrag på bolig, husleie, strøm og hjemforsikring først.
 • Forhandlinger: Forhandle med de ulike steder hvor du skylder penger.
 • Ikke la deg trakassere: Inkassoloven pålegger inkassoselskapene å utøve i samsvar med god inkassoskikk. Det vil si at de ikke skal kontakte deg på alle døgnets tider, true eller være indiskrete i forhold til din arbeidsgiver og annet.
 • Hjelp: Be om hjelp hos økonomisk rådgiver i kommunen, det er gratis, eller hos advokat (ikke gratis, med mindre du har krav på fri rettshjelp). Du kan også sjekke om hjemforsikringen din innholder rettshjelpforsikring. Gjeldsoffer-Alliansen oppfordrer folk til å være skeptiske til bankenes rådgivere og private gjeldsmeglere.
 • Gebyr: Kostnader ved utenomrettslig inndriving kan bli ansett helt eller delvis unødvendige dersom det var absolutt på det rene at inndrivingsforsøket ikke ville lykkes. Dette vil kunne være tilfellet dersom samme eller andre krav kort tid i forveien er forsøkt rettslig inndrevet uten hell, sier inkassoloven.
 • Ikke få panikk: Det er bare namsmannen, trygdeetatens innkrevingssentral og kemneren som har rett til å ta trekk fra lønnen din. Dog er det slik at dersom et lån er misligholdt til tross for at skyldneren har midler til å betale så kan det trekkes i lønn. Du havner heller ikke på gaten fordi loven sikrer at du skal ha gjenstander du trenger til å leve. Det er bare namsmannen, og ikke inkassobyråer og kreditorer, som har lov til å oppsøke deg i ditt hjem for for å hente gjenstander det er tatt pant i.
 • Gjeldsordning: Den som har varige økonomiske problemer kan søke bistand i hjemkommunen. Den som oppnår gjeldsordning vil normalt få gjelden slettet etter å ha levd nøkternt og betalt mest mulig av sin gjeld over en femårsperiode. Loven trådte i kraft i 1993. Du kan søke på fastsatt skjema som leveres ut av namsmannen. Les mer på Gjeldsordningsbasen.
 • Banken for folk med betalingsvansker

  Christin Sanders i Bank 2 sier at 2 av 10 nordmenn har betalingsvansker.
  Christin Sanders i Bank 2 sier at 2 av 10 nordmenn har betalingsvansker. Vis mer


  Bank 2 har spesialisert seg på kunder som har temporære betalingsvansker. Banken startet opp i 2005 og har ifølge dem selv hatt 18.000 kundehenvendelser.

  - Folk kan havne i økonomiske vansker når man skiller seg, blir syke eller arbeidsledige. En kommer i en dårlig sirkel og betaler med kort eller lån, fordi vi har i dag god tilgang på penger. Så kommer betalingsanmerkningene og da får man ikke tradisjonelle lån i sin vanlige bank. Vi går dypere inn i materien og ser etter betalingspotensial, sier Christin Sanders, administrerende direktør i Bank 2 til DinSide.

  Bank 2 tilbyr omstartslån i opp til 250.000 - 300.000 kroner for å betale ned kostbare forbrukslån.

  - Slik får folk en bedre økonomisk hverdag.

  I tillegg tilbys refinansiering og hjelp til å ta en generell opprydding i økonomien.

  - Mange har potensial for å klare seg og får også hjelp fra familie. Dermed blir folk hos oss en tid og går så tilbake til sin regulære bank, sier Sanders.

  Utlånsrenta til Bank 2 er på 6 -10 prosent. Høyere enn vanlige boliglån, men langt lavere enn vanlige forbrukslån. Banken samarbeider med Gjeldsmegling.

  Gjeldsoffer-Alliansen er kritisk til både Bank 2 og Gjeldsmeglings tjenester. Gjeldsoffer-Alliansen mener produktene er for høyt priset og at det er tvilsomt ettersom eierne også har inkassobyrå i sin selskapsportefølje. Gjeldsoffer-Alliansen stiller seg også kritisk til kortselskaper som driver med "høyest mulig rente og minst mulig kredittvurdering" og sier at disse ikke følger pålegg om å fraråde folk med dårlig betalingspotensiale om å bruke dette. Og det kan være råd å ta med seg i det renta går opp.

  Kilder: Bank 2, Gjeldsoffer-Alliansen, Statens institutt for forbruksforskning


  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!