Økomat 50% dyrere

TEST: Ønsker du å hoppe på den grønne bølgen, er økologisk mat en selvfølge. Men vær klar over at det koster 47 prosent mer enn vanlig mat.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

De siste årene har grønne forskrifter og økologi fått en mer og mer sentral plassering i folks bevissthet. Salg av økologisk mat har tatt skikkelig av i Danmark og Sverige, mens nordmennene har holdt seg til tradisjonene.

Vil du kjøpe økomat? Se etter dette stemplet.
Vil du kjøpe økomat? Se etter dette stemplet. Vis mer

Nå begynner det å skje noe. Mange matvarebutikker har i det siste økt sitt vareutvalg innen økologiske produkter. Utvalget er ikke enormt, men de mest vanlige varene finnes nå i økoform. Spørsmålet er bare om du har råd til å betale nesten 50 prosent mer.

Mellom 1 og 600 prosent ekstra

Klikk på lenken øverst til høyre for en oversikt over prisen på økologisk mat i forhold til vanlig mat.

Vi har sjekket prisene på alle økologiske varer i en Coop Prix butikk i Oslo. Handlekurven består av 18 varer fra løk og appelsiner til spaghetti og olivenolje. Prislappen på økokurven var på 406 kroner mot 276 kroner for den vanlig maten. Du betaler altså 130 kroner eller 47 prosent mer for å være miljøvennlig.

Ser man på enkeltvarer, er det enorme forskjeller på hvor mye prisene varierer. Du betaler 17 kroner for 400 gram økologiske løk, mot godt tre kroner for vanlige løk. Dette tilsvarer nesten en seksdobling av prisen.

Andre varer er det så godt som ingen forskjell på. Økologisk kaffe koster 15,30 kroner, og vanlig kaffe 15,10 kroner. Forskjellen er altså bare 20 øre, eller godt en prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De varene som varierer mest i pris er frukt- og grønsaker.

Lys fremtid?

Miljøansvarlig i Coop Norge, Marit Bjerkås, er overrasket over at prisforskjellen mellom økologisk og vanlig mat er så stor.

Hun forklarer forskjellen med at de økologiske prisene er sammenlignet med prisene i en billig-butikk, og at forskjellen ville vært mindre dersom prisene hadde vært sammenlignet med en mer eksklusiv butikk.

Dagen etter ble vi igjen kontaktet av Marit Bjerkås, som hadde ny informasjon i saken. Det viser seg nemlig at Prix butikken ikke har overholdt de bestemmelsene som er blitt fastsatt mellom dem og Coop Norge. Prix har beregnet priser på frukt og grønsaker på en måte som gir dem en større fortjeneste. Ifølge Bjerkås vil Coop Norge forsøke å rydde opp i denne saken. Men de enkelte butikkene har reell selvbestemmelsesrett, og hun kan derfor ikke garantere at reglene vil bli overholdt i fremtiden.

Ifølge Bjerkås går forbrukere med økologiske tendenser en lys fremtid i møte.

- Dette er et vekstområde for oss, og vi kommer til å utvide sortimentet kraftig. Men det er en utfordring å få prisene ned, slik at vi kan få flere til å kjøpe økologisk.

Hun mener markedet tåler en prisforskjell på mellom 10 og 15 prosent. Det er altså det folk er villige til å betale ekstra for å kjøpe økologisk.

Økologisk eller ikke økologisk? Blir du sunnere i kropp og sjel dersom du spiser maten med den grønne logoen? Klikk på den nederste av lenkene øverst til høyre for å lese hva eksperten mener.

Relaterte artikler
Den billigste maten
Internettmat
Råtne triks i kjøledisken