Økologiske klær kan være juks

Norge stiller høye krav til økologisk mat, men har null kontroll på økoklær.

Norge har grundig kontroll for å overholde krav til økologiske matvarer, men det finnes ingen kontroll med økologiske klær som selges her i landet.

All økologisk mat i Norge kontrolleres av Debio og tilfredsstiller strenge krav for økologisk produksjon. Men slik er det ikke for økende mengder økologiske klær og kosmetikk.

Grønt er den nye motefargen

- Det finnes ikke regler for hvilke krav som skal stilles til økologiske tekstiler og kosmetikk. Dermed er det ingen i Norge som kontrollerer at de faktisk er økologiske, sier informasjonskoordinator Etti Salomonsen i Debio til Dagsavisen.

Begrepet "økologisk" er beskyttet kun for landbruksvarer og dermed er det vanskelig for forbrukerne å vite om økologiske klær og kosmetikk virkelig er økologisk.

- Ulike regelverk fører til varierende kvalitet. Forbrukerne vet ikke om de ulike aktørene benytter milde eller strenge krav, eller kanskje nesten ingen krav i det hele tatt, sier Salomonsen.

Les om sparekonto med miljøgevinst

Organisasjonen for økologisk produksjon og forbruk, Oikos, opplyser at den globale produksjonen av økologisk bomull utgjør mindre enn 1 prosent av den totale bomullsproduksjonen.

- Det er grunn til å spørre hvordan det er mulig med økologiske T-skjorter i snart hver eneste butikk når produksjonen av økologisk bomull er så liten, sier rådgiver Maiken Pollestad Sele i Oikos.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier faren for juks er økende, og anbefaler derfor folk kun til å kjøpe økologiske lakentekstiler som er sertifisert av Svanen, Global Organic Textile Standard (GOTS) eller andre anerkjente ordninger. Samtidig etterlyser hun et tilsvarende regelverk som for landbruksprodukter i Norge.