Ok, vi tar det én gang til

Hvorfor får du mindre lønn i juni?

<b>En vakker 1/26 måned</b> I denne artikkelen forteller vi om det som står med liten skrift i feriepengeavtalen. Foto: Malgorzata Litorowicz
En vakker 1/26 måned I denne artikkelen forteller vi om det som står med liten skrift i feriepengeavtalen. Foto: Malgorzata Litorowicz Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi får ikke lønn i juli, vi får feriepenger i stedet. Så langt er de fleste med. Men hvorfor får vi mindre lønn også i juni?

Fem uker er mer enn én måned

De fleste av oss har fem ukers ferie (bare fire uker pluss én dag - Gro-dagen - er lovfestet). Én måned er jo bare litt over fire uker, så fem uker blir mer enn én måneds ferie.

- Men jeg har jo bare tre ukers ferie i juli, sier du kanskje. - Resten tar jeg i påsken og julen.

Alt om feriepenger

Arbeidsgiver kan naturligvis trekke deg i lønn bare de dagene du faktisk har ferie, men de fleste gjør dette på én og samme måte for alle ansatte: Trekker hele julilønnen og litt av junilønnen. I denne perioden skal du leve av feriepenger.

Så kommer vi til dette med 26 dager...

Ferieloven sier at fem ukers ferie er ferie i 30 virkedager. En virkedag er alle dager unntatt søn- og helligdager. Det er altså seks virkedager i en vanlig uke.

Feriepengekalkulatoren

Det er 52 uker i året, sier de fleste arbeidsgivere, og derfor 312 virkedager i året. Siden det er 12 måneder, blir dette 26 virkedager i måneden.

Faktisk er ikke dette regnestykket helt riktig. Dager som 2. pinsedag, 1. og 2. juledag og 17. mai er ikke virkedager. Det er derfor egentlig noe færre enn 26 virkedager i måneden (til gjengjeld har året også litt mer enn 52 uker).

Ingen ferie uten ruiner Dette sitatet fra Bjarne og Gunnar kan også tjene som motto for feriepengesystemet.
Ingen ferie uten ruiner Dette sitatet fra Bjarne og Gunnar kan også tjene som motto for feriepengesystemet. Vis mer


I flere kilder på nettet står det at de 26 virkedagene er fastsatt i Ferieloven. Det er feil. Det er ikke gitt noen offentlige forskrifter om hvor mange virkedager som inngår i et normalt månedsverk. Det er imidlertid regulert i noen tarfiffavtaler. Men i det store og hele er disse 26 dagene kommet av sedvane.

Det vi lurer på rundt feriepenger

Ferie og feriepenger to forskjellige ting

Har du fem ukers ferie, er dette 30 virkedager. Du trekkes altså i lønn én måned som er 26 virkedager. De fire resterende virkedagene trekkes som 4/26 månedslønn, vanligvis i junilønnen.

I denne tiden skal du leve av feriepenger, om du kan. Men feriepengene dekker ikke nødvendigvis lønnsbortfallet ditt. Om du faktisk tar ut 18, 21 eller 25 feriedager har ingen betydning for feriepengene. Det står i din arbeidsavale hvor stor prosentandel av fjorårets lønn feriepengene skal utgjøre. Har du fire ukers ferie, står det 10.2%. Har du fem uker, står det 12%. Noe annet påvirker ikke feriepengene.

Beregn feriepengene dine

Du skal ikke trekkes i lønn om du jobber!

Mange arbeidstakere får ikke tatt ut alle feriedager. Da må du passe på at du ikke trekkes i lønn for disse dagene.

Det er flere grunner til at folk ikke tar ut all ferien. Noen sparer - etter avtale med arbeidsgiver - for å kunne ta desto mer ferie senere. Andre har ikke hatt tilstrekkelig inntekt året før til å få fulle feriepenger. Da trenger de ifølge Ferieloven ikke å ta ut full ferie.

Skal du ikke ha vanlig ferie, må du avtale dette med arbeidsgiver.

Men du skal altså selvfølgelig ikke trekkes i lønn for dager du faktisk arbeider.

Denne artikkelen ble første gang publisert på DinSide 5. juni 2009.