Denne meldingen fra Db.no ble sendt rundt like etter klokken 14.00. Og nei, renten ble ikke satt ned 1,25 prosentpoeng, den ble senket med 1,75 prosentpoeng.
Denne meldingen fra Db.no ble sendt rundt like etter klokken 14.00. Og nei, renten ble ikke satt ned 1,25 prosentpoeng, den ble senket med 1,75 prosentpoeng.Vis mer

Oj, for en rentetabbe

Full forvirring om renten.

I dag satte Norges Bank ny rekord for rentenedsetting i nyere tid, da se senket renta med utrolige 1,75 prosentpoeng.

Men det var det ikke alle som fikk med seg.

Flere nettaviser meldte i dag om at styringsrenten "bare" ble satt ned 1,25 prosentpoeng. Dagbladet.no sendte ut en tekstmelding (som kostet mottakeren fem kroner) kort tid etter rentebeslutningen, der de feilaktig opplyste om at renten var satt ned 1,25 prosentpoeng. En time senere poppet en ny melding inn (som også kostet 5 kroner) om at styringsrenten nå er satt ned med 1,75 prosentpoeng.

Vi må nesten skryte litt av oss selv, fordi DinSide meldte om riktig rentebeslutning, nemlig at styringsrenten ble satt ned med 1,75 prosentpoeng.

LES SAKEN SOM DINSIDE PUBLISERTE KLOKKEN 1400:

Tidenes norske rentekutt!

(Faksimile: Dagbladet.no)
(Faksimile: Dagbladet.no) Vis mer


Hvorfor tok de feil?

Man kan spørre seg om hvordan flere nettaviser (DinSide vet om tre eksempler) klarte å melde om feil styringsrente. Vi har ingen fasit, men grunnen kan ligge i pressemeldingen som Norges Bank publiserte klokken 14.00.

Vanligvis skriver Norges Bank i tittelen hvor mange prosentpoeng de endrer styringsrenten. Denne gangen var de litt lure, og skrev "Styringsrenten settes til 3,00 prosent". Dermed måtte vi journalister selv regne ut hvor mye som var blitt kuttet.

Riktignok presiserte Norges Bank litt lenger ned i meldingen at styringsrenten var satt ned med 1,75 prosentpoeng. Men i den harde konkurransen om å være først med nyheten, var det ikke alle som fikk dette med seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oj, for en rentetabbe


Er du fornøyd med rentekuttet? Delta i diskusjonen på DinSides Forum

- Heia Gjedrem

Oj, for en rentetabbe


Prosent-hva-for-noe?

Noen ganger går det litt fort i nettavisenes verden, og for Dagbladets nettutgave var et ikke bare forsiden og meldingstjenesten som stokket seg.

Samtidig som de rapporterte om at renten ble satt ned 1,25 prosentpoeng, rapporterte de også om at den nye styringsrenten er "nede på 3 prosentpoeng". Ser dere én feil? 3 prosentpoeng?

Nei du, styringsrenten er på 3 prosent, ikke 3 prosentpoeng. Det er to helt forskjellige ting. For alle som ikke vet forskjell, anbefaler DinSide å lese saken vi publiserte for bare noen dager siden, som presiserer forskjellen mellom prosent og prosentpoeng.

Les saken: Hva er forskjellen på prosent og prosentpoeng?

Til slutt: Alle kan ta feil, også vi i DinSide. Men det må være lov til å le litt av det.