Også fedre blir deppa etter fødsel

Fedre kan også få depresjoner i forbindelse med fødsel på lik linje med mødre. Men fars depresjoner kan påvirke barnas atferd, mener britiske forskere.

Publisert
Sist oppdatert

Man hører ofte at kvinner kan få depresjon i forbindelse med graviditet. Nå tyder forskningen på at fødselsdepresjon er like vanlig for menn. Og at dette skaper atferdsproblemer spesielt hos guttebarn.

Guttebarn med deprimerte fedre har dobbelt så mange atferdsproblemer i sine barneår enn andre unger.

- Studiene indikerer at fødselsdepresjoner hos fedre har en spesielt negativ effekt på barns tidlige atferd og følelsesliv, sier psykologen doktor Paul Ramchandani fra University of Oxford til ABC.

I en rapport publisert i Lancet, et av verdens mest anerkjente medisinske tidskrifter, tar Ramchandani og hans forskerteam for seg atferdsproblemer hos nybakte foreldre.

Studiene ble gjennomført på 12800 nybakte foreldrepar. Forskerne fulgte foreldrene og barna gjennom de første ukene etter fødselen og rett før toårsdagen til ungene.

Forskerteamet foretok også en skjønnsmessig undersøkelse hvor moren skulle besvare spørsmål om barnets følelsesmessige utvikling når barne hadde fylt tre år.

Barn av fedre som hadde hatt fødselsdepresjoner hadde mer enn dobbelt så stor sannsynelighet for å få følelsemessige problemer og hyperaktivitet enn barn med fedre uten depresjoner.

- Forholdet mellom gutters atferdsutvikling og fedre med depresjoner er slående, sier Ramchandani til ABC.

Hvor vanlig er det?
Rundt ti prosent av alle nybakte mødre blir rammet av fødselsdepresjoner innen det første året etter fødselen, men som oftest i ukene like etter. Symptomene er ofte verst i første trimester, noe bedre i andre trimester, og siden forverret igjen i tredje trimester.

At fedre får fødselsdepresjoner er imidlertid relativt et uutforsket fenomen. Tidligere forskning har vist at rundt tre prosent av fedrene får depresjoner, men det er ennå ingen som har et klart bilde av omfanget.

- Fedres innflytelse på barn i en tidlig barndom kan ha blitt undervurdert i tidligere studier. Selv om våre resultater trenger bearbeidelse, tror vi at våre funn bør sees som en del av det store bildet, avslutter Ramchandani.

Mozon.no 06.07.2005

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer