Også et tenåringsproblem

Selv mange 19-åringer har betalingsproblemer - fordi de akkurat da er blitt myndige, og dermed kan kjøpe på kreditt.

Tidobles

[Ugjyldig objekt (NAV)]


Norske 19-åringer har ti ganger så mange betalingsanmerkninger som 18-åringene. Kredittkjøp skaper store problemer for mange unge, mener Intrum Justitia.

- Det er skremmende å se hvor mange ungdommer som ikke betaler for seg og som ender med dom fra forliksrådet og utleggsbegjæring til namsmannen. Samfunnet må lære barna ansvarlig pengebruk, sier administrerende direktør Rune Viermyr i Intrum Justitia

Intrum Justitia er et av de største selskapene innen kreditthåndtering i Europa og Norge.

Over 800 norske tenåringer har nå betalingsanmerkninger etter slike dommer. Ferske tall fra CreditInform viser at beløpet tenåringene skylder tidobles fra de er 18 til de fyller 19 år. 19-åringene har 7,4 millioner kroner i slike krav.

For tenåringsjentene ligger kravene i gjennomsnitt på sju tusen kroner, mens guttenes overstiger elleve tusen.

Utviklingen bekymrer Intrum Justitia.

- Det er farlig å havne i et økonomisk uføre med én gang man blir myndig, for det viser seg at folk som har dårlig betalingsmoral som unge, fortsetter ofte med det senere i livet, sier Rune Viermyr.

Han mener skole og foreldre må komme på banen. Det må også politikerne.

- Ungdommens forhold til penger og ansvarlig pengebruk må inn i læreplanen i skolen, og foreldre må lære barna holdninger i pengebruk. Hvis ikke vil problemet øke i omfang svært raskt, mener Viermyr.

Han er spesielt bekymret for foreldre som ikke setter grenser.

Ikke la stå til

En betalingsanmerkning gjør livet vanskelig. Det setter en stopper for lån og kredittkjøp, og det kan bli vanskelig å få tegnet forsikringer og abonnement på strøm og telefon.

Det blir også umulig å få finansiert boligkjøp, for bankene gir ikke lån til folk som har betalingsanmerkninger.

En renteøkning kan føre til at enda flere ungdommer ender opp med gjeldsproblemer.

- Ikke la et krav ligge. Ta kontakt med dem du skylder penger eller med inkassobyrået for å få en betalingsplan. Det verste man kan gjøre er å ikke gjøre noe, sier Rune Viermyr.

Kilder: Newswire, CreditInform, Intrum Justitia.