Dyrere bredbånd uten TV

Også Altibox tar mer for TV-løst bredbånd

Dobler installasjonsprisen for rene bredbåndskunder.

Altibox opererer med samme månedspris på bredbånd både for rene bredbåndskunder og kunder som velger TV i tillegg. Men når det gjelder installasjon er historien en helt annen. På bildet fra 2014 viser kommunikasjonsleder Esten Wang fram prisene fra den gangen. Foto: Pål Joakim Pollen
Altibox opererer med samme månedspris på bredbånd både for rene bredbåndskunder og kunder som velger TV i tillegg. Men når det gjelder installasjon er historien en helt annen. På bildet fra 2014 viser kommunikasjonsleder Esten Wang fram prisene fra den gangen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange skjønner ikke lenger vitsen med en TV-boks i stua. Men prøvde du å kaste den ut, møtte du inntil i fjor alt annet enn velvilje hos kabelselskaper som Canal Digital og Get.

Men i fjor tok forbrukermyndighetene grep, og i år er begge de to selskapene på plass med TV-løst bredbåndstilbud.

«Straffer» rene bredbåndskunder

Litt sparer du jo dersom du velger vekk TV-boksen med alle kanalene du ikke trenger og fortsetter å se NRK gratis på nett.

Men slett ikke så mye som du kanskje tror. For både Get og Canal Digital «straffer» kunder som velger vekk TV ved å sette opp prisen på bredbåndet alene.

Eller som selskapene selv ynder å framstille det: Du får rabatt om du bestiller både TV og bredbånd, og mister denne rabatten om du bare bestiller bredbåndet.

Da Dinside for to uker siden regnet på de nye bredbåndsprisene hos Get og Canal Digital med og uten TV, kom vi fram til at du hos begge selskaper må ut med 150 kroner mer i måneden for samme hastighet dersom du velger bort TV-pakka og bare kjøper bredbånd.

Altibox dobler installasjonsgebyret

For sammenligningens skyld tok vi med konkurrenten Altibox også, som roser seg av at de alltid har tilbudt TV og bredbånd hver for seg, og at de ikke straffer kundene sine ved å legge på bredbåndsprisen om de velger bort TV-dekoderen.

Dette er tilfelle så lenge vi snakker om månedsprisen. For installasjon av nytt bredbånd i huset er derimot historien en annen.

En av våre lesere, som foretrekker å være anonym, skulle flytte inn i nytt hus i Sandnes.

Som alle andre ville han ha bredbånd, og giganten Lyse var den eneste som kunne levere fiber inn i huset hans.

Rogalendingen hadde ikke noe behov for TV-kanaler ut over de han kunne se på nettet. Derfor undersøkte han hva det ville koste med bredbånd alene.

Til sin store overraskelse oppdaget han at prisen nesten doblet seg - fra 1.990 til 3.990 - dersom han valgte vekk TV-boksen fra Altibox, som er Lyses samarbeidspartner på TV.

- Dette er lureri sett med mine øyne, skriver han til oss.

- Driver ikke med koblingssalg

Kommunikasjonsrådgiver Lars Rasdal bekrefter at Lyse/Altibox har denne prispolitikken overfor nye kunder. Via e-post sender han oss denne prislista på nyetablering av fiberkabel i huset:

BOKS PÅ VEI UT: Altibox-produktdirektør Øyvind Lundbakk viste i februar i fjor stolt fram selskapets nyeste TV-boks. Men stadig flere velger den helt bort. Foto: Tore Neset
BOKS PÅ VEI UT: Altibox-produktdirektør Øyvind Lundbakk viste i februar i fjor stolt fram selskapets nyeste TV-boks. Men stadig flere velger den helt bort. Foto: Tore Neset Vis mer

Fiberbredbånd: 3.990,-
Fiberbredbånd og TV: 3.990,-
Fiberbredbånd, TV og PVR (TV-boks med opptak): 1.990,-
Fiberbredbånd, TV og telefoni: 1.990,-

For bredbånd alene og bredbånd med TV-tilknytning er altså prisen den samme.

Det er først når du velger å bestille TV-boks med opptak og/eller telefoni via Internett at du får halvert prisen på installasjonen.

Rasdal forklarer:

- Først og fremst vil jeg understreke at vi ikke driver med koblingssalg. Kunder som har muligheten til å få fiberbredbånd står helt fritt til å velge hvilken kombinasjon av produkter de ønsker. Fiberbredbånd har blitt solgt som enkeltstående produkt helt siden vi koblet opp vår første fiberkunde i 2002.

- To separate produkter

IKKE STRAFFEGEBYR: Lars Rasdal mener at ulik pris på installasjon handler om kvantumsrabatt. Foto: Lyse
IKKE STRAFFEGEBYR: Lars Rasdal mener at ulik pris på installasjon handler om kvantumsrabatt. Foto: Lyse Vis mer

- Fiberbredbånd og TV er altså to helt separate produkter. Som du ser får kundene en langt bedre pris på etableringen dersom de velger flere produkter enn bare ett (som kan sammenlignes med å gå på salg i klesbutikken og få tre skjorter til prisen for to). Noe som for øvrig ikke er unikt for oss, men vanlig praksis i bredbåndsbransjen, skriver kommunikasjonsrådgiveren.

Canal Digital tar 1.990 kroner for nyinstallasjon av fiber, altså det samme som den rabatterte prisen hos Altibox.

Prisen er den samme for kunder som velger TV-pakke i tillegg til bredbånd og rene bredbåndskunder.

- Get tar normalt ikke installasjonsgebyr. Det kan forekomme i helt spesielle tilfeller at kunden selv må utføre eller bekoste deler av installasjonen, men dette er ikke noe vi tjener på, sier kommunikasjonssjef Silje N. Thoresen i Get til Dinside.

LES OGSÅ:
- Du skal slippe å betale for uønsket TV-signal
Er norske bredbåndspriser altfor høye?
Grepet som kan forandre TV-virkeligheten for alltid