Ødelegger tennene

Vær varsom når du drikker dette.

Sportsdrikke er syreholdig og bryter ned emaljen i tennene, på samme måte som brus.  Foto: Colourbox.com
Sportsdrikke er syreholdig og bryter ned emaljen i tennene, på samme måte som brus. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sportsdrikke er kjent for å kunne øke prestasjoner og gi et ekstra lite kick, men drikken kan også svekke tannhelsen, melder WebMD.

Det er fordi sportsdrikke er syreholdig og bryter ned emaljen i tennene, på samme måte som brus. Emaljen blir mykere og slites. I tillegg kan drikken gi misfarging og øke tennenes følsomhet, uttaler forskere ved New York University.

Dette er ikke første gang eksperter advarer mot sportsdrikke, men denne gangen har forskere oppdaget noe de ikke har sett før.

Tar du godt vare på denne dine? Test her!
Frukt etser bort tennene
Skader tennene med tannkrem

Nye funn

- Dette er første gang sitrussyre i sportsdrikke knyttes til tannslitasje, sier Mark Wolff.

Denne syren kan ha så negative konsnekvenser på tennene og gi så mye slitasje at det kan føre til alvorlige tannproblemer - der man i verste fall kan miste tenner, hevder Wolff.

De nye funnene presenteres denne uken på en konferanse hos International Association for Dental Research i Miami.

Wolff sitt råd til de som drikker sportsdrikke, er å unngå å pusse tennene rett etter å ha drukket det. For ifølge ham er myk emalje veldig ømfintlig for slipemidlene som finnes i tannkrem.

Han har flere råd for å unngå slitasje på tennene.

Dette bør du spise for å få perlehvite tenner

Sunne tannråd

  • Drikk moderate mengder med sportsdrikke.
  • Vent minst en halv time før du pusser tennene etter du har drukket sportsdrikke, for å gi emaljen tid til å bli litt hardere.
  • Drikker du mye sportsdrikke, kan du spørre en tannlege om du burde bruke syrenøytraliserende midler for å gjøre den myke emaljen hardere.
  • Og dette burde du spise under trening

Studien kritiseres

Forskningen har imidlertid mottatt en del kritikk, da studien er gjort ved å dele kutenner i to. Den ene halvparten ble fylt med sportsdrikke mens den andre halvparten ble fylt med vann, og så ble de to halvdelene sammenliknet.

I tillegg gir ernæringsfysiolog Hanna Hånes følgende råd:

- Det er ikke nødvendig å drikke sportsdrikke ved vanlig trening, det holder med vann eller svak saft. Og barn trenger i alle fall ikke sportsdrikke, sier hun til DinSide Helse.

Det var totalt fire sportsdrikker med i undersøkelsen, blant annet Gatorade. Alle sportsdrikkene gjorde emaljen mykere, og Gatorade ga i tillegg «mye» misfarging.

Husk at søte drinker er fetende!

Grunnen til at man brukte kutenner er fordi kutenner er meget like våre egne mennesketenner.

Craig Stevens ved American Beverage Association retter imidlertid kritikk mot studien.

- Slike studier er misvisende da de ikke gir et nøyaktig bilde av hvordan sportsdrikke brukes, sier han.

Han mener måten det ble testet på ikke er representativ for hvordan sportsdrikke konsumeres, og viser til at drikken passerer rett gjennom munnen. Han mener den nye informasjonen er unyttig.

- Å foreslå at sportsdrikke alene kan øke risikoen for hull i tennene og tannerosjon blir for enkelt. En rekke faktorer spiller inn når det gjelder munn- og tannhelse, blant annet maten som spises og hvor lenge visse matvarer blir liggende i munnen, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!