Nytt SMS-søk skal ringe for deg

Alt du trenger å gjøre er å sende "Ring [søkeord]" til 1939. Vi har sett nærmere på den nye tjenesten.

Glem å huske 222-pizza. Eller 02323 for taxi i Oslo, 07000 for Bergen taxi. Scandinavian Mobile Technology (SMT) hevder at med deres nye tjeneste PhoneName trenger du kun huske ett nummer, dersom du vil bli koblet til nærmeste tilbyder: 1939.

Les også: Tre smarte opplysningstjenester

Du skal kunne søke på nøkkeord som "låsesmed", "hotell" eller "taxi" - eller på domenenavn - som DinSide.

Ifølge SMT er idéen bak PhoneName å erstatte telefonnummer med navn, ord eller uttrykk.

Det meste skal kun være en sms unna, dersom den nye tjenesten fungerer ordentlig. Foto: istock
Det meste skal kun være en sms unna, dersom den nye tjenesten fungerer ordentlig. Foto: istock Vis mer


Gjennom posisjoneringsteknologi skal PhoneName lokalisere nærmeste aktør knyttet til ordet. Samtalen settes opp automatisk mellom avsender av SMS og den som abonnerer på ordet.

Dette må testes!

Overnatting

Vi prøver oss med det første ordet som skal ut på auksjon, hotell, som foreløpig er koblet opp mot hotell.no, og sender en sms med "Ring hotell" til 1939.

Tre sekunder senere får vi en innkommende samtale, og beskjeden "Please wait while your call is connected".

Rett etter er vi gjennom til hotell.no, som nå er koblet til dette søkeordet. Effektivt og greit - en tjeneste som har tilgang til alle Norges hoteller, og vi kan bestille hotellrom, i alle mulige prisklasser og områder, dersom vi ønsker det. Bra!

Dette skal imidlertid ikke vare evig. Torsdag legges nemlig søkeordet "hotell" ut for salg på qxl.no, som det første av en serie nøkkelord som skal selges til høystbydende.

Dette vil kunne gi et skjevt tilbud. I stedet for at du blir koblet til det nærmeste hotellet, vil du bli koblet til det nærmeste som har betalt for det.

Bli satt over til den dyreste?

Ifølge Per Lasse Hauglum, administrerende direktør i Smart Telephone, er auksjonene en prøveordning for å sjekke markedets interesse. Nye søkeord vil bli lagt ut for salg hver uke i hele sommer.

Vi våger å anslå at de som har råd til å kjøpe et slikt søkeord ikke nødvendigvis er verken den beste eller den billigste tilbyderen. Ta for eksempel søkeordet hotell som er det første som skal på blokken.

Får Thon tilslag, vil du automatisk bli satt over til nærmeste Thon-hotell. Samme dersom Choice eller Radissson SAS får tilslaget. Det samme gjelder for taxi.

- Vi er i startfasen nå, sier Hauglum til DinSide.no. - Vi har mulighet til å se på hvordan vi vil håndtere det videre. Og nøkkelordene skal også kun auksjoneres bort for ett år i denne omgang.

Ingen overraskelser, men nærmeste hotell. Foto: istock
Ingen overraskelser, men nærmeste hotell. Foto: istock Vis mer


- Ta eksempelet med hoteller. Vi må få i stand avtaler som gjør at dette blir til forbrukernes beste, presiserer Hauglum. - Dersom det ikke er noen hoteller i den aktuelle kjeden i den byen du befinner deg i, må det være åpent for at vi kan koble på noen andre.

DinSide påvirker: Fem minutter etter at denne artikkelen ble publisert ringer Hauglum tilbake. SMT har diskutert våre innsigelser i forhold til hoteller - at man vil ha det nærmeste - og kommet frem til at selvfølgelig skal man få hotell som er i nærheten.

- Brukerne må komme i fokus, sier Hauglum til DinSide. Og lover å komme tilbake med flere ny tjenester fremover.

Vi på vår side, lover å komme tilbake med nok en livetest av denne finn-hotell-tjenesten i løpet av ferien!

Verdens dyreste nummer

Registrere domenenavn?

De planlagte auksjonene vil være på generiske ord og uttrykk. Varemerker og de mer uvanlige domenenavnene vil kun bli solgt til dem som eier domenet. Disse kan registreres eller kjøpes gjennom PhoneName.no.

Er ditt domene www.uvanligdomene.no er det kun du som vil bli tilbudt å kjøpe tjenesten der en sms med "ring uvanligdomene" blir koblet over til deg.

Dersom du ikke vil benytte deg av denne tjenesten - at dem som sender denne smsen til 1939 blir satt over til deg - kan du mot en mindre pris registrere nummer, som vil bli sendt som ordinære nummersøk. Prisen på disse tjenestene er ikke fastsatt ennå.

- Vi vil gjerne gjøre det så enkelt som mulig for kundene, og vil ikke selge uvanlige domenenavn til konkurrenter, sier Hauglum. - Vi gjør imdlertid unntak med generiske ord, typiske søkeord.

Vi liker likevel:

Ordninær forbrukerskepsis til tross, dette vi liker ved den nye tjenesten:

  • Ett nummer å huske, ikke mange som vi blander sammen
  • Direkte oppkobling, kan være gunstig
  • Korte lokalsamtaler, billigere enn ordnære søketjenester på SMS
  • Mulighet til å søke på domenenavn
  • Mulighet til å se om nummeret på den innkommende samtalen er lokalt (med takst 2,80/minuttet) eller av den dyre sorten (feks 829-nummer)
  • SMS etter samtalens slutt som opplyste om samtalens varighet
  • Det gjenstår imidlertid å se hvilke svar man vil få - og hvilke priser de lander på. Selv om deler av tjenesten allerede er i gang, er ikke alle priser fastsatt ennå.

    Les også omtale på digi.no