Enkle forholdsregler nå, og du unngår sur baksmell neste år. Foto: colourbox.com
Enkle forholdsregler nå, og du unngår sur baksmell neste år. Foto: colourbox.comVis mer

Nytt skattekort med det samme

Du har kodene, bestill nytt kort. Vi har en kalkulator som hjelper deg med rentefradraget for 2009.

Rentefallet kom sterkt på slutten av 2008, og skattekortene ligningsmyndighetene sendte ut har ikke tatt høyde for dette. Mange har allerede fått nytt skattekort, men antakelig er det mange som sparer til en skikkelig baksmell i 2010.

Nå som du i alle fall må finne frem pinkodene for å levere selvangivelsen, kan du derfor benytte sjansen til å bestille nytt skattekort.

Hvilket nytt rentefradrag?

Det er for de fleste posten for rentefradrag som bør endres. Hva bør den endres til? Det enkleste er jo om du har oversikt over dette (husk at avdragsdelen i annuitetslån ikke kan trekkes fra), men i motsatt fall kan vi hjelpe deg med et enkelt overslag.

Ifølge Statistisk sentralbyrå var gjennomsnittsrenten for lån til husholdningene ifjor 7,35%.

Gjennomsnittlig interbankrente i 2008 var i følge Norges Bank 5,86%.

Renten var altså 1,49 prosentpoeng høyere enn Nibor (Norwegian Interbank Offered Rate) - avrundet 1,5%. Selv om det var perioder ifjor der NIBOR var ute av spill (det var dette som var den "norske" finanskrisen), benytter vi denne marginen til å anslå en utlånsrente for 2009.

Neste øvelse blir å finne en interbankrente for 2009. Vi har flere å velge mellom, og vi ser at den hittil i år har vært 3,1%, mens nimånedersrenten som dekker resten av året ligger på 2,75%. Når vi veier dette mot andeler av året, får vi 2,84%, eller avrundet 3,8%.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er altså den interbankrenten vi har grunn til å forvente som årsgjennomsnitt for 2009. La oss legge til marginen på 1,5 prosentpoeng og vi får et anslag på gjennomsnittlige lånerente for husholdningene på 4,3% for 2009.

Kanskje synes du, kjære leser, at dette er litt høyt, all den stund noen banker idag tilbyr boliglån midt på tretallet. Men for det første er det langt fra alle som kan få disse gunstige lånene - du må nok både ha god sikkerhet og god inntekt. For det andre bruker bankene god tid på å sette ned rentene for eksisterende kunder. Her er det ingenting som haster. For det tredje har husholdningene også dyrere lån enn bare boliglån.

Et rentefall på 2.4 prosentpoeng

Ifjor kostet et gjennomsnittlån altså 7,35%. I år forventer vi 5%. Dette får virkninger for skatten. Vi har derfor laget en liten kalkulator som viser hvor store renteutgifter du kan forvente i år.

Du kan putte dette tallet inn i Skattekalkulatoren og få ut hvilken trekkprosent du bør be om for resten av 2009.

NY KALKULATOR: Rentefradraget i 2009

KALKULATOR: Skatt og trekkprosent i 2009