Nytt røykemiddel kan ha god effekt

Nytt røykemiddel kan ha god effekt

Antirøyke-pillen Champix som inneholder virkestoffet vareniklin, kan tredoble muligheten til å stumpe røyken.

Publisert
Sist oppdatert

Den britiske organisasjonen Cochrane Collaboration har undersøkt tidligere studier av røykeavvenningsmiddelet vareniklin.

De konkluderer med at legemiddelet kan tredoble muligheten for å slutte å røyke i løpet av ett år, skriver svenske Dagens Medicin.

Les også: Ny superpille for røykeslutt

- Minsker røykebehovet
Legemiddelet ble lagt ut for salg i Norge for fem uker siden. Det virker gjennom å stimulere nikotinreseptorer i hjernen, noe som fører til en lett økt frigjørelse av "lykke-hormonet" dopamin i det sentrale nervesystemet.

Dessuten blokkerer det reseptorene så de ikke kan binde til seg nikotin.

Til sammen reduserer dette symptomene som opptrer ved en røykeslutt og også effekten av røykingen, noe som igjen minsker røykebehovet, ifølge Cochrane-undersøkelsen.

Den baserer seg på studier med 2 451 personer som ble behandlet med vareniklin og 2 473 personer som fikk placebo, eller narrepille.

Forskerne mener likevel at det trengs studier som sammenligner legemiddelet med nikotinerstatningsmidler.

- Langt igjen
Karl Erik Lund, forskningsleder ved Statens Institutt for Rusforskning mener resultatene er oppløftende, men at det likevel er langt igjen.

- Det positive med vareniklin er at det ikke inneholder nikotin og at det ser ut til å ha en bedre effekt enn de nikotinavvenningspreparatene som allerede finnes på markedet. Men likevel mislykkes de fleste med å slutte å røyke, og vi har tilgode å se et medikament som kan hjelpe alle røykere til å slutte, sier Lund.

- Det finnes ingen vidunderkur, det er motivasjonen til den enkelte som er avgjørende, legger han til.

Det er aldri for sent å kutte ut røyken. Rett etter du har stumpet din siste sigarett, begynner kroppen å reparere skadene. Les mer her:

Også antidepressiva
Undersøkelsen viser også at behandling med de antidepressive legemidlene bupropion, som selges som en røykepille under navnet Zyban, og nortriptylin, kan fordoble sjansene til å klare å stumpe røyken. Pillen har få bivirkninger, men er lite brukt i Norge. Derimot hadde behandling med SSRI-preparater, som også er antidepressiva, ingen effekt.

Les hele undersøkelsen på Cochrane Collaboration, under Tobacco Addiction:

Medikamenter kan hjelpe
- Dagligrøyking tar livet av annenhver, og for mange er det særdeles vanskelig å slutte. Mange klarer det ikke selv ved hjelp av nikotinerstatningsprodukter. Da kan andre medikamenter være til hjelp, sier Tore Sanner, professor ved Radiumhospitalet.

Det spiller liten rolle om du røyker 3 eller 30 om dagen. Fullstendig røykeslutt er det eneste som gir deg bedre helse, mener norske forskere. Les mer her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer