Nytt middel mot malaria

Et nytt og effektivt middel mot malaria er nå kommet på det norske markedet. Det nye middelet gir bortimot full beskyttelse mot malaria, viser store internasjonale undersøkelser.

Ikke en eneste av 1.000 reisende fra ikke-malaria områder som tok det nye malariamiddelet Malarone som forebygging ved reise til malariaområder, ble smittet av malaria, viser to studier som publiseres i tidsskriftene Lancet og Clinical Infectious Diseases.

Årlig smittes rundt 100 nordmenn av malaria. De fleste smittes av den farlige falciparum-parasitten som kan føre til døden om man kommer for sent til behandling. Det er særlig reisende til områder i Afrika syd for Sahara, Sør-Øst-Asia og Syd-Amerika som er utsatt for denne farlige parasitten.

Få bivirkninger
Malarone tas i tablettform og behandlingen kan starte kun en dag før man ankommer det aktuelle risikoområdet. Man skal så fortsette å ta en tablett daglig mens man er i risikoområdet, og deretter i sju dager etter at man har reist fra risikoområdet.

Malarones bivirkninger ved forebyggende behandling er vanligvis milde og av begrenset varighet. De mest vanlige bivirkningene er forbigående hodepine og mageplager.

Den nye medisinen beskytter mot malaria forårsaket av Plasmodium falciparum- parasitt. Denne parasitten overføres til mennesket via stikk av malariamygg. Dette er den mest alvorlige malariatypen, og kan i enkelte tilfeller være dødelig.

Hva består medisinen av?
Malarone er en kombinasjon av to antimalariamidler, atovakvon og proguanil, som samlet gir en forsterket effekt mot malariaparasitten. Dette er den eneste medisinen til forebyggende behandling som angriper malaria-infeksjonen både i lever og blodceller, og kan derfor brukes i kortere tidsrom enn andre antimalariamidler. De antimalariamidlene som hittil har vært tilgjengelige tilgjengelig har ofte gitt dårlig effekt på grunn av økende resistens. Mange har dessuten unngått dem på grunn av ubehagelige bivirkninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Mozon.no, 26.06.01