<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourobox.com Foto: Foto: Colourobox.com
Illustrasjonsfoto: Colourobox.com Foto: Foto: Colourobox.com Vis mer

Nytt kreftregister skal gi bedre behandling

Mange brystkreftrammede får ikke den hjelpen de skal ha, mener kreftekspert. Et nytt register skal bedre situasjonen.

Publisert
Sist oppdatert

I 2004 levde mer enn 30.000 norske kvinner med diagnosen brystkreft. Stadig flere rammes og ifølge Kreftforeningen vil 1 av 11 kvinner rammes i løpet av livet.

Men får pasientene den behandlingen de skal ha? Det vet vi for lite om, ifølge Rolf Kåresen, overlege ved Bryst- og Endokrinkirurgisk avdeling ved Ullevål universitetssykehus.

- Kreftregisteret er utmerket til å se forekomst. Men på behandlingssida har vi ikke gode nok oversikter. Vi tror vi er så flinke, men vi vet det ikke. Derfor trenger vi et register som kan fortelle oss det, sier Kåresen til DinSide.

Vet du nok om brystkreft? Les mer her:

Kvalitetssikring
Han en av ildsjelene bak et eget brystkreftregister som er et samarbeid mellom Kreftregisteret og Norsk Brystkreftgruppe.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourobox.com Foto: Foto: Colourobox.com
Illustrasjonsfoto: Colourobox.com Foto: Foto: Colourobox.com Vis mer


Pasientene skal følges fra diagnose til død, og hvert enkelt sykehus skal føre opp data på alt fra behandling til oppfølging. Alle leger skal melde fra elektronisk til brystkreftregisteret hver gang en brystkreftpasient har vært til konsultasjon.

Les også: Kreftfare med fettfattige bryster

I dag er det avspark for Rosa sløyfe-aksjonen som er et årlig arrangement med fokus på brystkreft. To millioner kroner fra aksjonen i 2005 gikk nettopp til utvikling av brystkreftregisteret. Anne Lise Ryel, generelsektretær i Kreftforeningen, mener det er et svært viktig tiltak.

- Det vil gjøre det mulig å registrere hvordan alle deler av behandlingen utføres ved de enkelte sykehusene og hvilke konsekvenser det får for pasientene. Samtidig kan man gå tilbake til enkeltinstitusjoner og sette i verk tiltak der det trengs, sier Ryel til DinSide Helse.

Ikke alle har like stor sjanse til å overleve brystkreft. Les mer her:

Bedre behandling
Ifølge Anne Lise Ryel kan registeret også fungere som et viktig grunnlag for forskning. Resultatet blir forhåpentligvis mer effektive behandlingsmetoder.

- Det vil ha betydning både for de som allerede er rammet av brystkreft og de som vil bli rammet i framtida, sier Ryel.

Det finnes allerede egne registre for blant annet kreft i lunge, eggstokk og endetarm. Disse er imidlertid langt mindre ambisiøse enn brystkreftregisteret i forhold til mengde informasjon som skal registreres.

- De høye ambisjonene medfører både tekniske og økonomiske utfordringer og krav til elektronisk samhandling, sier Jan F. Nygård i Kreftregisteret.

Ullevål universitetssykehus har allerede satt i gang et prøveprosjekt som omfatter 120 pasienter. I januar 2009 skal registeret etter planen være i bruk på alle sykehus.

Slik sjekker du deg selv for brystkreft:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer