Nytt hjertevennlig stoff

Lær deg navnet på et nytt næringsstoff: Lutein. Dette kan være det infarktbeskyttende næringsstoffet i grønnsaker.

Frukt og grønnsaker beskytter mot åreforkalking og tilhørende følgesykdommer som hjerteinfarkt og hjerneslag. Først trodde man at dette måtte skyldes antioksidanter som vitamin C eller betakaroten, en form for A-vitamin. Nå er blikket vendt i en annen retning - mot lutein. Lutein er også et karoten og er med på å farge grønnsaker gule. Foruten i mørkegrønne grønnsaker finnes det i eggeplomme.

I en ny studie undersøkte forskerne halspulsårene hos 480 personer. Fortykkelser i halspulsårene er tegn på åreforkalkning. Alle personene deltok i den såkalte Los Angeles Atheroskleose-studien og ble fulgt i 1,5 år. Forskerne undersøkte både halspulsårene og luteininnholdet i blodet ved starten av studien og 1,5 år senere. Den femdelen som hadde mest lutein i blodet, hadde 0,004 millimeter økning i tykkelsen av halspulsårene. For de som kom i den gruppen med minst lutein i blodet, økte tykkelsen 50 ganger mer, med 0, 021 millimeter.

Noen av de som deltok i studien hadde så store fortykkelser i halspulsårene at de måtte opereres for å åpne passasjen for blod til hodet. I forbindelse med operasjonen kunne forskerne undersøke det indre cellelaget i pulsårene. De tok for seg små biter som var fjernet fra operasjonsstedet og behandlet det med lutein. Når cellelagene var behandlet med lutein, ville de ikke tiltrekke seg hvite blodlegemener. Det er hvite blodlegemer av typen monocytter som oksiderer kolesterol. Oksidert kolesterol trenger inn i åreveggene, etter hvert buler åreveggen innover og stenger for passasjen av blod.

Jo mer lutein som ble tilført, jo mindre interesserte var de hvite blodlegemene i å binde seg til arterieveggen.

Forskerne tok også for seg forsøksmus og ga dem luteintilskudd. Det viste seg at de dyrene som hadde fått lutein bare utviklet halvparten så mye atherosklerose eller belegg i blodårene åreforkalkning, som det mus som uten luteintilskudd utviklet.

Forskerne tror at lutein kan beskytte mot utvikling av atherosklerose. De mener at lutein kan forklare hvorfor de som spiser lite frukt og grønnsaker har økt risiko for hjerteinfarkt og andre hjerte-karsykdommer. Studien er publsiert i dagens utgave av tidsskriftet Circulation.

Hanna Hånes, mozon.no 19.06.2001