Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Nytt håp til migrenepasienter

En ny pille mot migrene har sett dagens lys. Det kan gi nytt håp til de som ikke merker noen god effekt av dagens migrenemedisiner.

Migrene er en kronisk anfallssykdom med kraftig hodepine ledsaget av lyd- og lysskyhet og/eller kvalme og oppkast, og rammer om lag én halv million nordmenn.
Nå kan en ny superpille mot sykdommen være på vei, ifølge amerikanske forskere. Selv om de nye funnene ikke er endelige, kan de første resultatene gi rom for håp.

Har du migrene? Ta testen her!

En ny type pille
De fleste migrenepasienter bruker enten normale smertestillende medikamenter, forebyggende terapi eller spesifikke migrenemedisiner, kjent som triptaner. Men for noen migrenepasienter er smertende like uutholdelige samme hvilken behandling de bruker.

Les også: Slik blir du kvitt hodepinen

Den nye superpillen, en såkalt CGRP-hemmer med navn MK-0974, er blant en ny type pille som blokkerer et substans i hjernen som bidrar til å sende ut smertesignaler.

Norges Migreneforbund ser på nye migrenemedisiner som kontstruktivt for hodepinesaken generelt og for pasientene som lider.

- Vi er spente på de endelige resultatene fra dette studiet i Norge, og hvordan det blir tatt imot av statlige instanser, sier forbundssekretær Linda Lintuen, som forklarer at medisinen allerede er under utprøving på pasienter i Norge.

Lege og migreneekspert Tine Poole ved Sjølyst Medisinke Senter er også positiv.

- Jeg tror de nye CGRP-hemmerne har et stor terapeutiskt potensiale, men det ligger noen år frem i tid. Jeg ser det mest som et godt supplement til triptanene, ikke en erstatning, sier hun.

De amerikanske forskerne presenterte funnene fra studiens andre fase på et møte ved American Headache Society i Chicago, denne uken.

Ikke all slags hodepine reduserer sexlysten! Les mer her!

Uten bivirkninger
I den nye forskningen, som er finansiert av legemiddelfirmaet Merck som også produserer medikamentet, rapporterte 68 prosent av de som tok en dose på 300 mg av den nye pillen om mindre hodepine etter to timer. Dette tilsvarer omtrent samme nivå som de som tok en type triptan, der 70 prosent rapporterte om mindre smerter. 46 prosent av de som fikk narremedisin fikk mindre hodepinesmerter.

Etter 24 timer var rundt 40 prosent av de som tok den nye pillen fri for smerter, sammenliknet med 18 prosent av de som tok triptan eller 11 prosent av de som tok narremedisin.

- Den kommer til å virke like bra som en god triptan, og muligens bedre over en 24-timers periode. I tillegg vil den nok gi mindre bivirkninger og vil ikke gi forsnevring i blodkar, sier neurolog Alan Rapoport ved University of California, som er blant studiens medforfattere, ifølge HealthDay.

Typiske bivirkninger ved bruk av triptaner er brystsmerter, rytmeforstyrrelser og vond smak i munnen. Forskerne så ingen av disse bivirkningene i den nye studien.

Bruk anfallskalender
- Dersom du ikke er fornøyd med behandlingen du har i dag vil jeg anbefale å bruke en anfallskalender i 1-2 måneder, der du fører opp hvert enkelt anfall og effekten av eventuelle medisiner du bruker. Ta med denne til legen din og be om å få prøve ut ulike triptaner i ulike administrasjonsformer, råder Poole.

Deretter kan dere sammen finne ut hva som passer best i de ulike situasjonene, legger hun til.

- Våkner man med et sterkt anfall om morgenen kan en sprøyte være den beste løsningen, men kommer anfallet mens man er på jobb i løpet av dagen og man får behandlet raskt, kan en smeltetablett eller nesespray være det beste, sier hun.

Les mer: Urter mot migrene