Nytt håp mot hårtap

Begynner det å bli tynt på toppen? En ny behandling kan gi deg håret tilbake, mener engelske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange menn og kvinner opplever at hårfestet trekker seg tilbake med alderen. Dette er spesielt vanlig hos menn, hvor hårtapet er et resultat av kjønnshormonet testosteron.

Noen velger å bære sin måne med stolthet, mens svært mange menn oppfatter hårtapet som en siste bekreftelse på at ungdomstiden og viriliteten er på vei ned i sluket. Derfor kjøper vi også hårtransplantasjoner, tupeer og forskjellige hårkurer for enorme beløp hvert år.

Les mer her: Håret som forsvant

Store penger
Britiske forskere ved firmaet Intercytex vil også ha en bit av kaken. De har nå utviklet en behandling mot hårtap som de håper vil bli verdens ledende behandlingsform mot hårtap når testene er ferdige. I så fall kan nyheten sørge for tosifrede milliardbeløp i kassen til forskningsfirmaet.

- Dette markedet har et enormt potensiale. Analytikere anslår at en effektiv hårbehandling vil være verd 12 milliarder kroner bare i England, og enda mye mer på det internasjonale markedet.

- Snart vil skallethet være et fritt valg, sier forskeren Paul Kemp som har vært med på å utvikle den nye behandlingsformen.

Smarte celler
Behandlingen fungerer ved at forskerne fjerner noen strategiske celler under huden i områder som fortsatt produserer mye hår. Cellene stimuleres og formerer seg i et laboratorium for de settes tilbake i et område hvor hårveksten er forsvunnet. De nye cellene vil deretter produsere nye hårstrå som finner veien ut i friluft i løpet av noen få uker.

Forskerne mener at teknikken er billigere og gir bedre resultater enn tradisjonelle hårtransplantasjoner. Behandlingen skal også være raskere og mindre smertefull, selv om fjerning og innsetting av celler er en møysommelig prosess med mange injeksjoner underveis.

Metoden har hittil bare blitt testet på noen få mennesker, inkludert en av forskerne ved Intercytex. Men resultatene har vært så lovende at en større undersøkelse nå har blitt startet med støtte fra den britiske regjeringen, skriver avisen Daily Mail.

Les også: Slik får du håret tilbake

 

Mozon.no, 16.10.2006