Nytt håp mot fugleinfluensa

Ny behandling kan vise seg å både forebygge og behandle viruset.

 Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et nederlandsk firma har framstilt antistoffer mot viruset H5N1, som forårsaker fugleinfluensa. Antistoffene har vist god effekt hos infiserte forsøksdyr, ifølge svenske Dagens Medisin.

- Dette er et viktig og stort bidrag både når det gjelder forebygging og behandling av fugleinfluensa. Men det gjenstår ennå å se hvilken effekt antistoffene har på mennesker, sier Svein Arne Nordbø, overlege ved Avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. Olavs Hospital til DinSide Helse.

Bekymrer vi oss for lite for fugleinfluensa? Les mer her:

Raskere virkning
Når vi blir smittet av en sykdom, lager kroppen antistoffer for å ta livet av viruset. Det nederlandske firmaet har utviklet slike antistoffer hos dyr, men på en måte som gjør at de også skal kunne virke hos oss mennesker uten at vi reagerer allergisk på dem.

 Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Mens en vaksine er laget for at kroppen skal produsere disse antistoffene selv, kan de nyutviklede antistoffene mot H5N1 sprøytes direkte inn i oss.

- Det betyr at antistoffene vil virke raskere og være mer effektive ved et utbrudd av fugleinfluensa, mener Hanne Nøkleby, divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

- Antistoffene har imidlertid en såpass kort virketid at det vil kreve mye arbeid å bruke dem. Derfor er de nok mest aktuelle for risikogrupper og som et supplement til vanlige vaksiner, sier Nøkleby.

Les også: Ti medisinske mysterier:

Angriper mange virustyper
Ifølge Nordbø er det allerede utviklet flere typer vaksiner mot fugleinfluensa, som har vist effekt hos fjærfe. Disse er stort sett rettet mot bestemte typer virus. Det betyr at dersom det dukker opp muterte varianter av disse, vil ikke vaksinen virke.

- Det er heller ingen garanti for at de nye antistoffene vil virke mot alle virusene som måtte dukke opp. Men de har blitt testet mot såpass forskjellige typer virus at de synes å ha en nokså bred effekt, sier Nordbø.

Dette bør du vaksinere deg mot dersom du skal ut og reise:

Nordbø mener imidlertid det vil ta flere år før vi eventuelt kan begynne å bruke de nye antistoffene. Og han utelukker ikke at vi kan oppleve en fugleinfluensapandemi før den tid.

- Det ser rolig ut nå, og det har ikke vært nye tilfeller av utbrudd i Europa det siste året. Men vi vet aldri når nye mutanter av viruset kan slå til, og nye angrep er et stadig problem i Asia, forklarer han.

Kan du få fugleinfluensa ved å spise kylling? Og hvem er mest utsatt? Her er de ti vangliste spørsmålene og svarene: