Nytt håp mot brystkreft

Nye medisiner gir håp til brystkreftpasienter. Dødeligheten kan reduseres med 30 prosent.

En ny type kjemoterapi kan gi svært gode resultater mot brystkreft. Resultatene av undersøkelsen som er gjennomført på 2.400 kvinner regnes som oppsiktsvekkende gode.

Medisincoctailen som gis til kvinner etter at brystkreften er operert bort, skal redusere risikoen for at kreften kommer tilbake. Den tradisjonelle behandlingen har bestått av en blanding av tre kjente medikamenter, men forskerne har nå tilsatt et fjerde medikament som gir en dramatisk forbedring av resultatet.

Undersøkelsen viser at em medisinblanding som er tilsatt medikamentet epirubicin kan redusere dødsrisikoen med 30 prosent, sammenliknet med de som brukte den tradisjonelle kjemoterapien. Forskjellen til de som ikke brukte noen form for kjemoterapi, var på hele 50 prosent.

- Disse resultatene viser uten tvil at å legge til epirubicin i kjemoterapien kan ha en stor betydning for å overleve brystkreft i et tidlig stadie, sier forskeren Chris Poole ved universitetet i Birmingham til avisen The Independent.

Er du bekymret for brystkreft? Slik sjekker du brystene dine:

Bekrefter tidligere resultater
De britiske forskerne gjennomførte testene av epirubicin på 2.400 kvinner i England og Skotland. Prøvene ble gjennomført på 75 forskjellige sykehus og bekrefter liknende resultater fra en mindre undersøkelse i 2003.

Undersøkelsen er delfinanisert av den britiske kreftforeningen og er publisert i siste utgave av legetidsskriftet New England Journal of Medicine.

Flere fremskritt
For tre uker siden kom legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline med en lisens-søknad på pillen Tykerb som skal kunne halvere utviklingen av brystkreft. Pillen er beregnet på kvinner som oppdager sykdommen sent, og kan også virke mot spredning av kreft til hjernen, noe som ikke er uvanlig ved avansert brystkreft. Tykerb har også vist lovende resultater ved behandling av nyre- og leverkreft.

- Dette kommer til å bli et spennende og effektivt preparat i kampen mot brystkreft, sier lege Richard Sullivan ved den britiske kreftforeningen til avisen Daily Mail.

Les hele saken her: Vidunderkur mot brystkreft

 

Mozon.no, 06.11.2006