Nytt håp i Alzheimer-gåten?

Nytt håp i Alzheimer-gåten?

Dårlig motorikk kan være et tegn på svekket hukommelse hos eldre. Videre forskning kan vise om det har sammenheng med Alzheimers sykdom.

Publisert
Sist oppdatert

Claudia Rodrìguez-Aranda, doktor i psykologi ved Universitetet i Tromsø har testet hukommelse og oppmerksomhet hos 125 tromsøværinger mellom 20 og 88 år.

Halvparten av forsøkspersonene var over 60 år og 20 av dem hadde begynnende Alzheimers sykdom.

Beveger seg dårligere

I undersøkelsene brukte Rodrìguez-Aranda standardiserte, tidsbegrensede tester. Ved hjelp av disse sammenlignet hun de ulike aldersgruppenes kognitive funksjon, det vil si hukommelsen, oppmerksomheten og tenkningen.

Hun fant at motorikken svekkes på mange områder i aldringsprosessen og at det påvirker alle sansene, også de kognitive funksjonene hos eldre generelt.

- Både motorikken og hukommelsen blir svekket med alder. Men mine funn viser at svekket motorikk muligens viser seg først og fungerer som en pekepinn på dårlig hukommelse senere i livet, forklarer forskeren.

Dette fant hun ved å gjøre en nøyaktig stemmeanalyse for å måle ulike sider av motorikken. Hun så da blant annet at de som hadde begynnende Alzheimers hadde dårligere motorikk enn de andre.

- Denne gruppa var liten, og alle de eldre hadde dårligere motorikk enn de yngre. Men hvis vi klarer å gjenta samme resultater i en større studie, kan vi konkludere bedre, sier hun.

Amerikanske forskere har antydet at lite oksygen i hjernen kan være med på å utløse Alzheimers:

Kan avsløre Alzheimer

Dårlig hukommelse knyttes ofte til demens og sykdommer som Alzheimers. Men foreløpig finnes det ikke biologiske tegn som kan si noe sikkert om risikoen for Alzheimer. Det håper Rodrìguez-Aranda hennes videre forskning vil kunne gjøre noe med.

- Jeg skal nå forske mer på motorikk. Forhåpentligvis vil det kunne vise at spesielle svekkelser i motorikken kan være indikator på Alzheimer, sier hun.

- Slik vil det være lettere å utrede og diagnostisere. Og slik kan vi bedre skille mellom normal aldring og Alzheimer, sier hun.

Rodrìguez-Aranda påpeker at det er helt normalt at motorikken blir langsommere når man blir eldre. Hun sier det er viktig at fagmiljøet finner en måte å forklare tilstanden demens på.

- I dag får kognitiv svikt hos eldre fort stempelet demens. I virkeligheten kan det hende mye av dette dreier seg om normal aldersutvikling, sier hun.

Hun minner om at tidligere forskning tyder på at fysisk aktivitet er ekstremt viktig for å opprettholde et godt mentalt nivå så lenge som mulig.

Les også: Trening mot demens:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer