Nytt håp for slagpasienter

Et nytt og blodtrykksenkende medikament gir håp for tusenvis av slagrammede nordmenn. En undersøkelse viser at antallet slag falt med 28 prosent hos de som har testet medisinen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slag er i dag den viktigste årsaken til uførhet blant voksne i Norge, og den tredje viktigste årsaken til død.

I den såkalte SCOPE-studien, som nylig ble publisert, har man forsøkt å se på hvordan blodtrykkssenkende medisiner kan forhindre slag hos eldre mennesker (70 - 89 år). Blant annet har man sammenlignet det nye medikamentet Atacand, med de mer tradisjonelle og blodtrykkssenkende legemidlene.

Internasjonalt studie
Resultatet i studien - hvor over 5000 mennesker verden over har deltatt - er at begge gruppene fikk redusert blodtrykket like mye. Hos de som brukte det nye medikamentet var det imidlertid nok et interessant funn; nemlig en markert nedgang - på 28 prosent - i antall dødelige slag.

- Hvor viktig er resultatet i denne undersøkelsen?
- Det er et veldig viktig resultat når slagfrekvensen reduseres såpass mye, sier Knut Risberg som er spesialist i indremedisin og jobber ved Skedsmo medisinske senter. Han er en av de totalt 40 legene i Norge som har vært utprøvere i studien som har pågått i en femårsperiode.

Forebyggende effekt
På forespørsel om hva som skiller det nye medikamentet fra de mer tradisjonelle, sier han forskjellen er vanskelig å forklare.
- Men det ser ut til å være noe med måten denne medisinen virker på, som gjør at den forebygger, sier han.

Frem til i dag har man først og fremst redusert risikoen for å få slag gjennom livsstilsendringer, og ved å redusere høyt blodtrykk. Resultatene fra SCOPE-studiet antyder at man har funnet frem til et helt nytt behandlingsprinsipp for pasienter som er i risikogruppen.

- Dette er et viktig funn, siden slag som ikke er dødelige ofte kan gi funksjonshemming og en sterk nedgang i livskvalitet, opplyser pressekontakt Tarje A.Bergdahl hos det farmasøytiske selskapet AstraZeneca.

Hvert år er det minst 14.000 nordmenn som får slag, men ikke dør av det. Av disse er det imidlertid en tredjedel som blir uføre som et resultat av hendelsen.
Årlig mister 4700 nordmenn livet som følge av lidelsen, som oppstår som en følge av at en blodåre i hjernen enten blir blokkert av en blodpropp eller sprekker.

Mozon.no, 14.08.2002