Nytt håp for kvisetryner

En kvisekrem som skal gi svært gode resultater, er nå tilgjengelig i Sverige og Danmark. I Norge er den imidlertid ikke godkjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kviser, nupper og hudormer. Når hormonene stormer, popper aknene opp. De fleste ungdommer, bortimot 90 prosent, er kjent med problemet, og ifølge Expressen lider hver tiende voksne kvinne av akne.

Kvisemiddelet som nå er kommet til Norden, kan være løsningen for mange.

- Den gir bedre effekt enn noen annen behandling hittil, sier dansk hudlege Niels K. Veien til Expressen.

Studier viser at annenhver person med mild til moderat akne, blir mye bedre.

Les også: Ny advarsel mot kvisemiddel

Ikke godkjent i Norge

I Norge er kremen imidlertid ikke godkjent, og Statens legemiddelverk kan ikke uttale seg om det har blitt søkt om tillatelse til å selge middelet i Norge.

- Duac er egentlig ikke noe nytt, men er en kombinasjon av to kjente midler som har vært brukt lenge mot kviser. Benzoylperoksid har blitt brukt mot kviser i mange år og klindamycin/Dalacin liniment har vært på markedet siden tidlig på 90-tallet, sier hudlege i Lommelegen, Ole Rørdam.

Han legger til at mange leger i Norge bruker denne kombinasjonen.

- Mange leger og hudleger i Norge bruker kombinasjonen med benzoylperoksid og klindamycin, men da må man kjøpe produktene separat. En fordel med denne kombinasjonen er at man unngår resistensutvikling som kan oppstå hvis man bruker klindamycin.

Ifølge Rørdam ble det i 1997 gjort en studie der man sammenliknet effekten av benzoylperoksid, klindamycin alene eller i kombinasjon, og man fant at effekten ved å kombinere disse to var bedre.

Fornøyd med resultatet

I Danmark har den nye kremen vært på markedet en stund, og hudlege og forsker Veien er fornøyd med resultatet.

- Du trenger bare å smøre på kremen én gang om dagen, og jeg har ikke sett noen bivirkninger som at huden blir rød og bulkete. Men kremen kan derimot bleke sengetøy og klær. Derfor er det best å smøre seg på morgenen eller noen timer før man legger seg.

Jan Lapins, overlege ved Karolinska universitetssjukhuset, er imidlertid ikke like overbevist.

- Man kan ikke si noe om kremen er den beste på lang sikt. Ifølge produsenten skal den bare anvendes i tolv uker. Slutter man kommer sikkert aknen tilbake, sier han til Expressen.

Han tror mer på tabletter og kremer med A-vitaminsyrer, som har andre gunstige effekter, og kan bidra til å kurere akne for godt.

Effektiv lokalbehandling

For de som har mye kviser har Rørdam følgende "oppskrift" for effektiv lokalbehandling:

- Vask huden først, og påfør deretter Dalacin liniment morgen og kveld, i 2-3 måneder. La det tørke godt. Om kvelden smører du på A-vitaminsyrekrem tynt etter at Dalacin linimentet har tørket. Hvis huden tåler det og ikke blir for irritert, kan du bruke benzoylperoksid rundt to ganger i uken for ekstra effekt, og for å motvirke at man mister effekten av Dalacin. Bruk A-vitaminsyrekrem som vedlikeholdsbehandling hver kveld.

Eller hva med å rense huden med urter?