Forskere fra Tyskland mener de har funnet formelen til hvordan man kan få tilbake fargen i hvitt hår.  Foto: Colourbox
Forskere fra Tyskland mener de har funnet formelen til hvordan man kan få tilbake fargen i hvitt hår. Foto: ColourboxVis mer

Nytt håp for hvithåringer

Kan få fargen tilbake …

Det finnes håp for de som har blitt hvit i håret på grunn av sykdom eller alt for mye stress. Nå tror forskere at de har funnet formelen som gjør det mulig å omgjøre prosessen; altså få fargen tilbake i hvitt hår.

I et forskningsprosjekt fra universitetene i Manchester og Lübeck, brukte forskerne molekyler for å stimulere pigmentene som er ansvarlig for hårfarge. Det melder BBC.
Og ifølge BBC, ser ekspertene på dette som et oppløftende gjennombrudd.

Les også: Sju hårreisende fakta

På et tidlig stadium

I studien brukte forskerne molekylet K(D)PT, som er svært lik de hormonene i kroppen som stimulerer hårpigmentet melanin.

Forskerne tok hårfollikkel fra seks kvinner mellom 46 og 65 år og utsatte de for to sykdommer som gjør håret hvitt; en hudsykdom som heter alopecia areata og den stressrelaterte sykdommen telogen effluvium.

Etter å ha blitt behandlet med molekylet K(D)PT økte mengden av pigmentet melanin i follikkelen betraktelig.

Forskningsleder Dr. Ralf Paus har tro på at denne teknikken vil kunne gi hvithåringer fargen tilbake. Han poengterer likevel at forskningen er på et tidlig stadium og at man fortsatt ikke vet om det er mulig å gjenopprette fargen på hele håret.

Les også: Rødhårede dør ut

Vil kunne bane vei

Også Nina Goad, fra the British Association of Dermatologists, er forsiktig med å love for mye.

- Jeg ønsker å gjøre oppmerksom på at dette er på et forskningsstadium, og er ikke grundig nok utforsket til at det kan brukes på pasienter, sier Goad og legger til;
- Men selv om forskningen er på et veldig tidlig stadium, kan disse funnene bane vei for nye behandlingsmåter som kan gjenopprette farge i hvitt hår.

- I første omgang vil denne behandlingen kun gjelde personer som har fått hvitt hår som følge av en sykdom. Men for dem det gjelder er dette et dette et viktig steg.