Nytt funn i ME-mysteriet

En konstant stressreaksjon kan være årsaken til kronisk utmattelsessyndrom, ifølge en fersk doktoravhandling.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.comVis mer

Mellom 10.000 og 20.000 nordmenn er rammet av den mystiske tilstanden ME eller kronisk utmattelsessyndrom. Nå har en norsk forsker kommet ett skritt videre i jakten på årsaken til tilstanden.

- Hos friske ungdommer slås stressreaksjoner av og på. Ungdom med ME er derimot kroppslig stresset hele tida, og de reagerer unormalt kraftig på for eksempel å reise seg opp og på nedkjøling, forklarer lege og forsker Vegard Wyller ved Barneklinikken på Rikshospitalet.

- Det er som om de løper maraton hele tida, selv om de bare ligger stille. Det er lett å skjønne at kroppen oppfatter dette som en voldsom belastning, utdyper han.

Les også: På tide å stresse ned:

Høy puls og mye adrenalin
I sin doktoravhandling konkluderer Wyller med at denne kroniske stressreaksjonen kan være årsaken til ME.

Funnene kom fram etter at han sammenlignet 12-18-åringer som hadde syndromet, med friske ungdommer i samme alder. I hvile hadde pasientene blant annet høyere puls, blodtrykk, kroppstemperatur og adrenalinnivåer enn de friske.

Forsøkene ble gjort på ungdom, men Wyller tror de kan overføres også til voksne. Han mener resultatene kan forklare mange av pasientenes plagsomme symptomer.

Er du redd du har ME? Dette sier legen om ME på Lommelegen:

Lag ei plan
- Dette i sin tur er en forutsetning for å kunne sette i verk mer målrettede behandlingsforsøk og på sikt etablere et bedre helsetilbud for denne utfordrende pasientgruppen, sier Wyller.

Ifølge legen er det to feller ME-pasienter kan gå i: Den ene er å slutte å gjøre noen ting, og dermed hindre at kroppen lærer seg å reagere normalt igjen. Den andre og mest vanlige, er å gjøre for mye.

- Mange av disse pasientene er pliktoppfyllende og har levd et aktivt liv. Når kroppen streiker, klarer man ikke tilpasse seg det nye livet. Derfor bør man lage et slags ukeprogram som passer for det nivået kroppen er på, og la det bli en rutine. Etter hvert kan man vurdere om man kan øke litt og for eksempel gå lengre turer, anbefaler Wyller.

Trenger du mer energi? Slik holder du deg våken:

Usikker årsak
Wyller kan ikke gi noe sikkert svar på hvorfor enkelte får en slik kronisk stressreaksjon.

- Enkelte studier viser at det har sammenheng med infeksjoner, mens andre hevder følelsesmessige belastninger er årsaken. For mange er det nok en kombinasjon av disse to som gjør at kroppen ikke klarer å slappe av. Dette skjer automatisk og er ikke noe pasienten kan kontrollere, understreker Wyller.

Les om ME og andre sykdommer i ”Ti medisinske mysterier”: