Det nye året starter med at mange nye endringer, blant annet nye regler og justerte satser. Foto: Colourbox.com/Kim Jansson
Det nye året starter med at mange nye endringer, blant annet nye regler og justerte satser. Foto: Colourbox.com/Kim JanssonVis mer

Nytt fra nyttår

Det nye året starter med en hel haug med nye regler. Her er noen av de viktigste endringene.

Velkommen til 2012! Hva det nye året vil bringe, er det ingen som vet, men én ting er sikkert: På årets første dag innføres en rekke nye lover og regler vi må forholde oss til.

Først en gladnyhet, som vi har vært inne på tidligere: Det er bestemt at alle skal få mulighet til å rive sitt eget baderom, uten å gå gjennom en stor papirmølle.

De nye byggereglene som ble vedtatt i 2010 gjorde det nemlig svært tungvindt å pusse opp eksisterende bad. Du måtte rett og slett søke kommunen om å få lov til å rive badet ditt. Fra og med i dag er det endelig lov til å rive eget baderom igjen, uten spesiell tillatelse.

Nye regler av året gjør at det blir litt enklere å rive badet. Foto: Per Ervland
Nye regler av året gjør at det blir litt enklere å rive badet. Foto: Per Ervland Vis mer


– Fra 1. januar blir det enklere å bygge om våtrom. Hvis ombyggingen ikke berører naboens eiendom, trenger en ikke søke kommunen, uttalte kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete i en pressemelding.

Dyrere lisens

Den nye oppussingsordningen er en av årets gladnyheter. Det er kanskje ikke like mange som blir glade for noen av de andre endringene og justeringene av året. Et eksempel på dette er den mye omdiskuterte NRK-lisensen, som øker med 4,1 prosent i år.

Den totale avgiften kommer på 2.580 kroner, mot fjorårets lisens på 2477,52. Lisensen betales som vanlig i to omganger, og første regning forfaller allerede i slutten av januar. Husk å betale i tide, for staten har ikke mye til overs for folk som ikke gjør opp for seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Endringer som kan påvirke din økonomi

Eksemplene over er bare to av endringene som trer i kraft i år. Her er noen flere av de viktigste nyhetene som kan få innvirkning på din lommebok:

Minstefradrag i lønnsinntekt: Minstefradraget i lønnsinntekten øker fra 36 til 38 prosent. Samtidig oppjusteres den øvre beløpsgrense for minstefradraget fra 75.150 kroner til 78.150 kroner.

Fagforeningskontingent: Det maksimale fradraget for innbetalt fagforeningskontingent øker fra 3.660 kroner til 3.750 kroner.

Reisefradrag: Fradraget for reiser mellom hjem og arbeid for de lengste arbeidsreisene øker. Grensen for overgang fra høy kilometersats (1,50 kroner) til lav kilometersats (0,70 kroner) økes fra 35.000 til 50.000 kilometer.

Særfradrag for store sykdomsutgifter: Særfradraget for store sykdomsutgifter har gitt mange muligheten til å få tilbakebetalt store summer på skatten. Nå skal ordningen fases ut, og allerede i år begynner nedtrappingen. Utgifter til tannhelse, bolig og transport tas helt ut av ordningen fra i år. Midlene som frigjøres ved å avvikle særfradragsordningen, skal ifølge regjeringen brukes til å styrke eksisterende stønadsordninger med tilsvarende formål.

Lønnsfradrag for enkeltpersonforetak med ansatte: Det er vedtatt å fjerne lønnsfradraget for enkeltpersonforetak med ansatte, med virkning fra og med inntektsåret 2012.

Tomannsboliger: Det er vedtatt endringer i reglene om skattefri utleie av tomannsboliger. Tomannsboliger likebehandles med andre boliger ved at bare inntil halvparten av hele tomannsboligen vil kunne leies ut skattefritt fra og med inntektsåret 2012.

Les mer om alle regelendringene på regjeringens nettsider.

Kilder: Regjeringen.no, Nrks lisensavdeling