Nyt telekrigen!

Fra første juni allerede kan du endelig høste de mest solide fruktene av konkurransen i telemarkedet.

Konkurransen om tellerskrittene skyter ny fart etter tirsdagens annonsering fra Telenor om at alle kan ringe til lokaltakst innenlands fra 1. juli. Telia Norge svarer onsdag ettermiddag med at de gjør sitt junitilbud med lokaltakst til hele landet permanent både for privatkunder og bedrifter. Tele2 annonserte tirsdag at de fortsatt vil legge seg på en lavere pris enn Telenor, og gi sine kunder marginalt lavere priser på samtaler til hele landet, i tillegg til Jämtland og Härjedalen i Sverige.

Taper penger

Etter å ha småkriget i litt mer enn ett år, slår Telenor endelig til med et tilbud som kundene virkelig vil merke. Allerede nå ser vi at dette virkelig setter fart i telekrigen. Men samtrafikkprisene de andre leverandørene må betale til Telenor, gjør at de fleste faktisk taper penger på kundenes innenlandstrafikk nå.

Både Telia og Privatel forteller til DinSide at de er i samtaler med Telenor for en endring av samtrafikkprisene.

- Telenor sier de gjør det for forbrukerens skyld, men hvorfor reduserte de da ikke prisene for flere år siden, sier markedssjef i Privatel, Jan Cloosterman, og konkluderer selv med at Telenor gjør dette for å konkurrere ut de andre selskapene.

Også markedsdirektør Haakon Klæbo i Tele2 lurer på hva Telenor begrunnet sine høye priser med før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hektisk møtevirksomhet

Telenors utspill har ført til hektisk møtevirksomhet hos de forskjellige teleleverandørene tirsdag kveld og onsdag.

Tele2 kunne allerede få timer etter meldingen kom fra Telenor, fortelle at de allerede fra 1. juni vil utvide sitt lokalområde til å gjelde hele Norge. Det vil si en måned før Telenors tilbud trår i kraft. For kuriositetens skyld velger også selskapet å inkludere de svenske dalførene i Jämtland og Härjedalen i den nye Norgestaksten. Tele2 har konkrete planer om ytterligere å utvide lokaltakstbegrepet, forteller selskapet i en pressemelding uten å komme konkrete antydninger av hva det innebærer.

Telia Norge har tidligere i mai annonsert at de ville gi sine privatkunder et kampanjetilbud der de får lokaltakst i hele Norge i juni. Etter Telenors utspill velger Telia Norge å ta lokaltakst over hele landet på permanent basis både for privatkunder og bedriftskunder. Dette gjelder fortsatt fra 1. juni.

Hos Teleman sitter de i møter for å vurdere den nye situasjonen onsdag. Selskapet forteller til DinSide at de har bestemt seg for å utvide sine lokalsoner til å gjelde hele landet fra 1. juni. Prisene blir som Telenors.

Privatel melder at de fra 1. juni vil utvide sine lokalsoner til å bli som Telenors nåværende soner. Det vil si eget fylke samt nabofylker. Innenfor disse sonene blir Privatels takster de laveste på markedet per i dag. I løpet av to måneders tid håper selskapet å kunne tilby en lokalsone i hele landet, men dette avhenger av samtrafikkprisene fra Telenor.

Fra 1. juni senker Privatel også takstene til mobil fra 14,9 til 14,3 øre.
- De fleste av våre kunder benytter oss på grunn av våre lave priser til utlandet. Derfor betyr ikke innenlandstrafikken så mye for oss, forteller Cloosterman til DinSide.

De nye lokal og fjernprisene

Her kan du se hva selskapene til nå har kommet med av priser på lokal og fjernsamtaler innenlands.

Lokal og fjerntakster i Norge
SelskapNy lokaltakst/Takst i hele landet dag/kveld-helgGammel lokaltakst dag/kveld-helgGammel fjerntakst dag/kveld-helgStartpris
Telenor22/1422/1440/3545
Tele221,5/13,522/1435/3045
Telia22/1422/1436/3145
Teleman22/1422/1440/3545
Privatel21/13 ?21/1334/2945
Priser i øre. Telenors nye landsdekkende lokalsone gjelder fra 1. juli, Tele2s nye norgestakst som dekker hele landet samt Jämtland og Härjedalen gjelder fra 1. juni, Telia gjør lokaltakst til hele landet permanent fra 1. juni. Teleman gir deg lokaltakst i hele landet fra 1. juni, mens Privatel håper å være i gang innen to måneder, men utvider sine eksisterende lokalsoner noe fra 1. juni.

Telefonkalkulatoren vil bli oppdatert med de nye prisene etterhvert som de begynner å gjelde. Det vil si at vi legger inn nye priser for Telia, Tele2, Teleman og Privatel 1. juni, og for Telenor fra 1. juli.

Fortsatt kniving om utland og mobil

Det er fortsatt ikke gitt at de som nå tilbyr billige og store lokalsoner er best for deg. For eksempel er lite gjort på priser til mobil i denne omgangen. Billigst her blir Privatel etter de opplysninger DinSide sitter inne med per i dag. Fra 1. juni vil du slippe med 1,43 krone per minutt om du benytter Privatel, mens Telenor fortsatt vil ha 1,87 kroner for det samme minuttet om du ringer en Netcomabonnent.

Også på samtaler til utlandet er forskjellene store mellom selskapene. Privatel hevder å ha overveiende trafikk til utlandet og mener at de er billigst til omkring 90 prosent av landene. Til svenske Jämtland og Härjedalen blir nok Tele2 uslåelig med sin lokaltakst.