Nyser av marihøner

Det er ikke bare pollen som skaper allergier. Her er tre spesielle former for allergi.

Mange sliter med pollenallergi om dagen. Andre lider av allergier mot ting som peanøtter, dyr og frukt hele året. Men det finnes også allergier som ikke er så kjent.

Solallergi
Blant annet kan man være allergisk mot solen. Enkelte kan ikke engang stå nær et åpent vindu uten å få problemer.

Det er bare en liten prosentandel som lider av allergien. De må unngå alt sollys, og tvinges dermed til å holde seg innendørs.

- Vi antar at solen, eller UV-lyset, ødelegger noen proteiner i menneskehuden, og at du utvikler en allergisk reaksjon på disse ødelagte proteinene, sier Larry Borish, professor i medisin ved University of Virginia Health System, USA, ifølge ABC News.

Sædallergi
Sæd kan også skape allergiske reaksjoner.

- Det er overraskende vanlig. Jeg ser noen tilfeller hvert år, sier Borish.

Sædallergikere reagerer på proteinet i sæden. Proteinet kan forandres fra person til person, så kvinnen trenger ikke reagere på alle menn.

Reaksjonen merkes etter omtrent 30 minutter. Allergikerne får hevelser i ansiktet og pusteproblemer, skriver Cupido. I ekstreme tilfeller kan kvinnen også oppleve og livstruende lavt blodtrykk.

For å unngå problemer, anbefales bruk av latexkondom - så lenge hun ikke også reagerer på det.

Les også: Kvinner kan få sex-allergi!

Insektsallergi
En allergi enkelte kanskje skulle ønske at de hadde - som unnskyldning for å ikke ha noe med dem å gjøre, er reaksjoner på kakerlakker og marihøner.

- Kakerlakkallergi er et stort problem i byer, sier Borish.

I Norge er det også påvist allergi mot kakerlakker. I 2003 undersøkte forskere ved Ullevål universitetssykehus personer med astma eller allergi. Av disse hadde 7,5 prosent insektsallergi, skriver Aftenposten.

Forskerne er ikke sikre på hvorfor enkelte reagerer på insekter. De tror reaksjonen kan komme av et fordøyelsesenzym i insektenes mage.

- Proteinet som skaper marihøne- og kakerlakkallergi er det samme proteinet, sier Borish.

Først opprettet 14.5.2006
Sist redigert 27.04.2007