Nyhet: Streikekalkulator

Streik koster bedriftene millioner. De streikende har dårlig råd. Med vår uhøytidelige streikekalkulator kan du se hvor lenge det lønner seg å streike.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Renkespillere med skylapper. Slik framstår både arbeidsgivere og arbeidstakerorganisasjoner i disse streiketider.

De ser det bare ikke selv. Stillingskrigen går sin sedvanlige gang. Frontene er fastlåste og skyttergravene damper av irrgrønn motvilje.

Nyhet: Streikekalkulator

Årsakene

 • Arbeidsgiverne ser ikke ut til å forstå at når lederne bevilger seg selv skyhøye lønnsøkninger, har det en voldsom signaleffekt - de ansatte vil ha sin andel.

  Mens vanlige folk årlig har fått rundt fem prosent høyere lønn de siste årene, har grådige toppledere gitt seg selv ikke mindre enn 15 - 20 prosent høyere lønn. Slikt går ikke upåaktet hen.

  Ta meg til Streikekalkulatoren

 • Vi ser også at eierne tar ut mer utbytte enn før - samtidig som stillinger kuttes i bedriftene. De gjenværende får mer å gjøre, og krever betaling for det.

  A-pressen kutter for eksempel 20 stillinger i avisa Nordlys selv om bedriften går med overskudd og har 69 millioner i egenkapital. Markedet tar ikke samfunnsansvar. Tydeligere kan ikke situasjonen beskrives. Eierne vil ha mer. Driften skal bli billigere. Folk blir sagt opp. Når eierne ikke besinner seg, vil heller ikke de ansatte gjøre det.

 • I sitt jag etter lønnskronene glemmer de ansatte at pengegaloppen fører til høyere rente, slik av vinninga går opp i spinninga.

  Folk flest er ikke makroøkonomer. Likevel bør de fleste - både lønnsmottakere og toppledere - etterhvert ha fått med seg at høyere lønnsnivå fører til økt inflasjon, som Norges Bank banker ned med rentehammeren. Dessverre sperrer skylappene både for ut- og innsikten.

 • Bedriftene taper mer penger på at de ansatte streiker enn om de hadde kommet de ansatte i møte tidligere.

  Liten vilje

  Noen selskaper har råd til å ta tapet en streik gir. Noen, som Dagsavisen, har knapt råd til dette. Konkursspøkelset lurer i skyttergravene. Det snurrige er at tross dette er viljen til forhandlinger liten. Disse klassiske forhandlingstriksene får vi ikke engang tatt i bruk her på berget:

 • En aggressiv holdning og sarkasme er negativt
 • Sørg for en god kjemi mellom deg og motparten
 • Vær myk i formen, men men hard i sak
 • Understrek at du ønsker en vinn/vinn-situasjon

  Alle vil ha mer

  Kampen mellom arbeidsgivere og arbeidstakere er eldgammel, og har sterke tradisjoner i dette landet. Naivt, mener mange, om solidaritetsalternativ og et konstruktivt samarbeid mellom partene.

  Likevel kommer man ingen vei ved å surmule i skyttergravene.

  Dessverre har vi oss selv å takke. Individualisme går hånd i hånd med egoisme i dagens Norge. Både arbeidsgivere og arbeidstakere ser ikke lenger enn til sin egen lommebok.

  Jeg vil teste Streikekalkulatoren

  Vil du vite om lønna di er i tråd med andre i samme stilling eller bransje? Svaret finner du i DinSides store lønnsoversikt. Sjekk også Karrierekalkulatoren.

  STØNN-vignetten brukes på artikler med varierende grad av kommenterende innhold.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer