<b>SVENSK STORSATSNING:</b> Det svenske Eksportrådet, her ved Emelie Palmer, har jobbet mye med å få svenske produkter inn i norske dagligvarebutikker, blant annet Leksands knekkebbrød som du kan se i bakgrunnen. Snart kan du se resultatet i hyllene.  Foto: Kristin Sørdal
SVENSK STORSATSNING: Det svenske Eksportrådet, her ved Emelie Palmer, har jobbet mye med å få svenske produkter inn i norske dagligvarebutikker, blant annet Leksands knekkebbrød som du kan se i bakgrunnen. Snart kan du se resultatet i hyllene. Foto: Kristin SørdalVis mer

Nye varer i norske dagligvarebutikker

Svensker satser offensivt på å komme inn på det norske dagligvaremarkedet. Snart kan du få mange nye produkter å velge i.

Det svenske Eksportrådet satser stort på å få svenske varer inn i norske dagligvarebutikker. Det er allerede endel svenske varer i norske butikkhyller. Foruten velkjente Wasa finner vi eksempelvis Pågen brød i ulike varianter, Arla God Morgen juice, Vitamin Well vitaminvann og annet.

Snart kan du imidlertid hilse enda flere produkter velkommen i norske hyller, for eksempel Leksands knekkebrød, ekte svenske kjøttboller, rawfood fra Renée Voltaire og svenske nypoteter.

At vi nå får muligheten til å spise svenske poteter på norske matbord, er i og for seg også en stor nyhet for norske forbrukere. Det er nemlig ikke lov for norske privatpersoner å harryhandle svenske poteter og ta dem med over grensen inn til Norge.

Nedenfor kan du se bilder av noen av produktene som du helt sikkert vil få se i norske butikkhyller i løpet av kort tid, og enda noen som jobber med saken og som har godt håp om å komme i norske butikker innenfor noen måneders tid.

Emelie Palmer ved det svenske Eksportrådet. Foto: Kristin Sørdal
Leksands knekkebrød - kommer snart i norske butikker. Foto: Kristin Sørdal
Västerbottensost - kommer snart på det norske markedet. Foto: Kristin Sørdal
Pågen - allerede i norske butikker. Foto: Kristin Sørdal
Snart får du ekte svenske kjöttbullar, og småpølser, fra Värmlands Chark, i mnorske butikker. Foto: Kristin Sørdal
Jesper Gunnarsson Berg i Värmlands Chark, foran noen av produktene som de lager. Foto: Kristin Sørdal
Svenske nypoteter kommer snart i norske butikker Foto: KRISTIN SØRDAL
Sevan håper å få noen av produktene sine inn i norske butikker. Foto: Kristin Sørdal
Michael Maroutian i Sevan. Foto: Kristin Sørdal

Disse svenske varene kan snart komme i norske butikker:

Michael Maroutian i Sevan. Foto: Kristin Sørdal
Michael Maroutian i Sevan. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


– Utvalget er for smalt

At matvareutvalget i norske dagligvarebutikker er dårlig, er et utbredt syn på svensk side av grensen.

Michael Maroutian, CEO ved selskapet Sevan, som er et av selskapene som jobber med å få sine varer inn i norske butikkhyller, er ikke imponert over utvalget i norske dagligvarebutikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes det er for smalt, jeg synes de ulike konseptene har mer eller mindre det samme tilbudet i alle butikkene. Noen satser på lavpris og noen på premium-markedet, men tilbudet er noenlunde det samme. Jeg savner bredden som vi har i svenske butikker, sier Michael Maroutian til DinSide.

Maroutian sier også at han synes gjennomsnittsbutikken i Norge er mindre enn i Sverige, og at det kanskje er noe av forklaringen på det dårligere utvalget.

Boller og pølser

Jesper Gunnarsson Berg representerer Värmlands Chark, som produserer kjøttvarer og kjøttprodukter. Han forteller til DinSide at en av de største markedene deres er nettopp grensehandelsbutikker for norske svenskehandlere.

Jesper Gunnarsson Berg i Värmlands Chark, foran noen av produktene som de lager. Foto: Kristin Sørdal
Jesper Gunnarsson Berg i Värmlands Chark, foran noen av produktene som de lager. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Svenk vs norsk

Hva liker du best, ekte svenske kjottbullar eller norskproduserte svenske kjøttboller? (Avsluttet)
Ekte svenske(65%) 395
Spiser ikke svenske kjøttboller(15%) 88
Vet ikke(8%) 50
Smaker det samme(7%) 42
Norskproduserte svenske(5%) 29
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.– Falukorv og kjøttboller er det vi først og fremst vil inn med i norske butikker, fordi det er det vi ser det er stor etterspørsel etter på det norske markedet, sier Berg til DinSide.

Ifølge Berg er de i forhandlinger med flere norske dagligvarekjeder, og han sier til DinSide at de håper å komme i hyllene hos alle de fire store kjedene.

Han håper å være på plass i norske butikker sent i høst, eller i alle fall ved årsskiftet.

– Det finnes jo allerede norskproduserte svenske kjøttboller på det norske markedet, hvordan tror du svenske kjøttboller vil klare seg i kamp mot de norsk-svenske?

– Jeg tror det finnes et marked for begge, det er jo også en viss forskjell i smak på de to produktene, sier Berg til DinSide.

Interessert i alt fra kjøttboller til vilt

Emelie Palmer ved det svenske Eksportrådet har jobbet lenge med å få fart på eksport av svenske dagligvarer til Norge. Nest etter Tyskland, er Norge Sveriges største eksportland.

– Man sett på hvilke produkter som nordmenn reiser eneste veien til Sverige for å kjøpe, og det er naturligvis produkter som er interessante å få til Norge. Her er det også spørsmål om pris, og det er jo ikke sikkert at dette er produkter som er konkurransedyktige i Norge, sier Palmer til DinSide.

Eksportrådet har pratet med innkjøpsansvarlige i de norske dagligvarekjedene for å kartlegge hvilke produkter de kan være interesserte i å importere fra Sverige.

– De er interesserte i alt fra svenske kjøttboller til viltkjøtt til ferdiglagede retter, det er veldig bredt hva de ønsker.

Palmer kan ikke si noe om prisene på de svenske produktene i Norge i forhold til de samme produktene i svenske butikker.

Hvilke produkter tror Palmer spesielt på, på det norske markedet?

– Jeg tror mye på de innovatiove produktene som vi ikke ser i hyllene i dag i Norge, for eksempel ferdiglagde ferske produkter som ferdiglagde supper på glass, produkter som følger trender, ferdiglaget fersk potetmos, og så videre, sier Palmer til DinSide.

Hun forteller også at det finnes en tollfrikvote på kjøttboller, som det auksjoneres som. Ikea har i dag en stor del av denne kjøttbollekvoten, men vi kan ifølge Palmer nå glede oss til billigere svenske kjøttboller i norske dagligvarebutikker.

Hun nevner videre Västerbottenost som et eksempel på svenske matskatter som hun unner nordmenn å stifte bekjentskap med.

– Gulost og hvitost er ikke så gøy, altså. Men har du en Västerbottebost så har du en skikkelig god smak, sier Palmer til DinSide.