Høyere rente og fortsatt vekst i arbeidsledigheten er noe av det vi vil se i høst. Foto: Istockphoto.com
Høyere rente og fortsatt vekst i arbeidsledigheten er noe av det vi vil se i høst. Foto: Istockphoto.com Vis mer

Nye utfordringer i høst

Takler du de økonomiske utfordringene? Her er sjekkpunktene.

Publisert
Sist oppdatert

Flere sjeføkonomer forventer at Norges Bank vil sette opp styringsrenten allerede i oktober. Selv om vi fortsatt vil ha lav rente en stund fremover, er det tegn i tiden du bør være oppmerksom på. Er du godt rustet for det som kommer?

Her er noen enkle sjekkpunkter:

 • Rentenivået: Når styringsrenta stiger i høst, vil ikke bankene være sene med å sette opp utlånsrentene. Finanskrisen kan også ha ført til at bankene ønsker større utlånsmarginer enn tidligere. Fem-seks prosent regnes som et normalnivå for styringsrenten, men har du ikke bundet boliglånsrenta, bør du tåle en rente opp mot åtte-ni prosent.

  - Innen utgangen av 2011 kan vi vente at renten vil være nær det vi anser som et normalnivå, sier Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til DinSide.

  Bjørn Roger Wilhelmsen er makroøkonom i First Securities. Foto: First Securities
  Bjørn Roger Wilhelmsen er makroøkonom i First Securities. Foto: First Securities Vis mer


  Allerede i utgangen av 2010 vil du imidlertid merke at boliglånsrenten din har steget igjen.

  Hvor stort lån kan du betjene? Test med vår kalkulator

 • Skatten: Selv om rentene er forventet å stige, er vi inne i et år med lave utlånsrenter. Dette kunne ikke Skatteetaten forutse da du fikk nytt skattekort før jul. I skattekortet du fikk ved nyttår var rentenivået rundt 5,4 prosent. Etter den tid har renten falt kraftig, og hvis du har stort boliglån og ikke har endret skattetrekket ditt, ender du raskt opp med å måtte betale restskatt til sommeren.

  Hvis du har en gjeld på 1,5 millioner kroner, anslår Skatteetaten at du har 81.000 kroner i renteutgifter i 2009. Med en effektiv gjennomsnittsrente på fire prosent betaler du imidlertid bare 60.000 kroner. Dermed er rentefradraget på skattekortet ditt 21.000 kroner for høyt, og du betaler nærmere 6.000 kroner for lite i skatt.

  Det er imidlertid fortsatt mulig å unngå smellen til neste år. Be arbeidsgiveren øke skattetrekket av lønnen din ut året. Du trenger ikke levere nytt skattekort for å be om dette.

 • Boligprisene: Boligprisene er på vei opp og tilbake på 2007-nivå, men ekspertene frykter ny boble. Her er det flere ting å være oppmerksom på:

  - Refinansiere? Hvis du har boliglån, bør du se nærmere på hva boligen var taksert til da du tok opp lånet. Hvis boligen din har en høyere verdi i dagens marked, kan du ha havnet innunder en av bankenes magiske grenser på 80, 75 eller 60 prosents finansiering (varierer fra bank til bank). I så fall kan du ha gode sjanser til å reforhandle betingelsene på lånet ditt og spare flere tusen kroner i renteutgifter i året. Det kan komme godt med når rentene er på vei opp igjen.

  Flere tips om refinansiering

  - Gjeldsfelle? Får vi et nytt fall i boligprisene, kan låntakere med høy belåningsgrad, bli sittende med lån til over pipa. Full opplåning på boligen blir lett en gjeldsfelle fordi du blir seittende med gjeld som er høyere enn boligverdien dersom boligprisene faller. I et slikt tilfelle kan du vanligvis ikke innfri lånet selv om du selger boligen, noe som kan skape problemer dersom du er på flyttefot. Pass på å ikke ende opp med "negativ egenkapital". Ikke lån for mye dersom du er på boligjakt, og har du allerede et stort lån, bør du se på muligheten for refinansiering.

 • Arbeidsledigheten:- Det er ingen tvil om at situasjonen i industribedriftene fortsatt er anstrengt, og det er ikke utsikter til sterk vekst i industriproduksjonen med det første, sier Wilhelmsen.

  Din boligverdi akkurat nå? Klikk her!

  Jobber du i en utsatt bransje? Vi har fortsatt ikke sett toppen av arbeidsledighetskurven etter krisen, ifølge Statistisk sentralbyrås (SSB) siste prognoser. Arbeidsledigheten er en sen indikator på nedgangstider, og selv om SSB er mer optimistiske enn de var tidligere i år, regner de med at ledigheten trolig vil nå toppen i først 2011. Dette kan være god grunn nok til å opparbeide seg en økonomisk buffer mens boliglånsrentene er lave.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer