De minste barna får mer, mens kontantstøtten faller bort for toåringer som er hjemme med foreldrene med den nye kontantstøtteloven. Foto: All over press
De minste barna får mer, mens kontantstøtten faller bort for toåringer som er hjemme med foreldrene med den nye kontantstøtteloven. Foto: All over pressVis mer

Nye regler for kontantstøtte

Mens det blir gunstigere å være hjemme med de minste barna, kuttes kontantstøtten til toåringer.

Fra og med 1. august endres kontantstøtteloven. Dette innebærer blant annet at foreldre som er hjemme med barn over to år, ikke lenger vil motta kontantstøtte.

Samtidig får foreldrene utbetalt mer i støtte for de minste barna, hvor maksbeløpet øker med nærmere 2.000 kroner.

5.000 kroner til de minste

Med de gamle reglene for kontantstøtte har foreldre som er hjemme med barn mellom ett og tre år fått utbetalt kontantstøtte, med et maksbeløp på 3.303 kroner.

Endringene som trer i kraft i dag gjør at alle barn over to år mister kontantstøtten. Per mars i år var det ifølge NAV rundt 13.000 toåringer med kontantstøtte, som dermed ikke lenger har krav på støtte. Samtidig vil foreldrene til de minste barna få utbetalt et større beløp hver måned.

Full sats for barn opptil 18 måneder blir nemlig satt opp til 5000 kroner per måned. De som er hjemme med barn mellom 19 og 23 måneder får samme maksbeløp som tidligere, det vil si 3.303 kroner per måned.

Også de med barn som har deltidsplass i barnehagen har krav på kontantstøtte både med de gamle og de nye reglene. Men også her skjer det endringer.

Les også: Mottar du støtte fra NAV? Sjekk om du bør holde deg hjemme i ferien

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gradert støtte forsvinner

En annen stor endring som følger av den nye kontantstøtteloven, er at NAV fra og med i dag kun vil operere med full eller halv sats. 20 timer eller mindre per uke gir halv kontantstøtte. Hvis barnehageplassen er på mer enn 20 timer per uke, faller støtten bort.

I praksis betyr dette for de aller fleste at barn med mer enn to dager barnehageplass hver uke, ikke lenger vil motta gradert kontantstøtte.

Med de gamle reglene har kontantstøtten blitt beregnet etter avtalt oppholdstid i barnehagen, og foreldrene har fått utbetalt mellom 661 og 2.642 kroner i måneden for opphold på opptil 32 timer per uke.

Tall DinSide har fått fra NAV, viser at 7 til 8 prosent av barna har mer enn 24 timer barnehage i uka, mens 2 til 3 prosent har mellom 17 og 24 timer.

Les også: Slik kan de kontrollere deg ved utenlandsreiser