Nye pupper til jul?

Ansiktsløftninger og plastiske operasjoner er blitt vanlige julepresanger i England. - Utenkelig i Norge, mener norske plastikkirurger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva skal du kjøpe til den som har alt? Et gavekort på rynkefjerning og plastiske operasjoner er årets julepresang til mange britiske kvinner og menn.

- Vi venter oss stor pågang i januar på grunn av operasjoner som er gitt bort som julepresang, forteller en talsmann for British Association of Aesthetic Plastic Surgeons til avisen The Independent.

Umulig i Norge
I en reportasje i fjor fortalte Dagsavisen om flere plastiske kirurger som stilte seg positive til slike gavekort. En av dem var Karen Stiles ved Osloakutten.

- Vi har ingenting imot å selge gavekort på plastiske operasjoner.

- Hvis folk vil ha det, så skal de få det. Det er nok ingen julegave man gir til hvem som helst, men hvis det eneste mor ønsker seg til jul er strammere mage eller større bryster, så er det jo fint om far og ungene går sammen om et gavekort, fortalte Stiles til Dagsavisen.

Men i år er tonen annerledes. Ingen av plastikkirurgene som Mozon har vært i kontakt med er villige til å selge slike gavekort. Mange forteller at det uansett vil være helt umulig å gi bort en operasjon i presang dersom pasienten selv ikke har tatt initiativ og vært til en samtale hos kirurgen.

- Jeg har aldri hørt om noen som har tilbudt dette i Norge, og håper jeg aldri vil høre om det heller. Vi i den norske bransjen følger et selvpålagt regelverk som gjør at plastikkoperasjoner under juletreet vil være helt utenkelig, sier Knut Skolleborg som er leder i Norsk Plastikkirurgisk forening og kirurg ved Colosseumklinikken i Oslo.

- Vi legger vekt på at pasienten selv skal ta initiativ til plastiske operasjoner. Og jeg har heller aldri opplevd at det har vært noen etterspørsel etter "gavekort" på plastisk kirurgi, sier Skolleborg til Mozon.

LES OGSÅ: ØNSKER SEG PUPPE-REGISTER

Ikke uvanlig
Fana medisinske senter i Bergen er en av landets største sentere for plastisk kirurgi. Heller ikke her er det mulig å få kjøpe plastiske operasjoner i julepresang. Men leder Stein Helge Glad Nordahl forteller at han har mottatt flere slike ønsker i løpet av sin tid ved senteret.

- Hvert eneste år får vi spørsmål om slike gavekort. Og det er ikke lenge siden jeg snakket med en mann som ønsket å gi en skjønnhetsoperasjon i gave til kona.

- Som alle andre seriøse sentre med plastisk kirurgi er vi skeptiske til en slik løsning. Det skal ikke være mulig å gi bort plastisk kirurgi på lik linje med en CD eller andre hyllevarer. Men dersom pasienten selv ønsker en operasjon, er det jo fullt mulig å gjøre et privat arrangement hvor ektefellen eller en annen betaler regningen til slutt, forteller Nordahl til Mozon.

Ikke i Norge
Mye tyder altså på at det vil ligge få gavekort på nye pupper eller rynkefrie kinn under årets juletrær. Men om du virkelig vil overraske partneren med et nytt utseende kan du kanskje kombinere operasjonen med en Londontur i julepresang?

Britiske kirurger overbyr hverandre nå med gavekort og juletilbud på alt fra rynkefjerning til silikonpupper. Neseoperasjoner er i vinden, og rynkefjerning med botox er nå populære hos begge kjønn. Men ingen av inngrepene er så populære som den klassiske skjønnhetsoperasjonen: Fettsuging av mage og lår.

Vi lyktes ikke med å få snakke med representanter for Osloakutten i dag. Men på kvelden kom følgende tekstmelding inn på journalistens mobiltelefon:

- Beklager. Det er uaktuelt med gavekort innen plastisk kirurgi. Med vennlig hilsen Karin Stiles, Osloakutten.

LES OGSÅ SAKEN: MAGEN ER VIKTIGERE ENN BRYSTENE

 

Mozon.no, 14.12.2005