Altinn setter brukerne på vent, for å takle pågangen. Derfor er det mange som sliter med å få sjekket selvangivelsen Foto: Altinn.no
Altinn setter brukerne på vent, for å takle pågangen. Derfor er det mange som sliter med å få sjekket selvangivelsen Foto: Altinn.no Vis mer

Nye problemer med Altinn

Mange nordmenn får ikke sjekket selvangivelsen. Grunn: Stor pågang.

Publisert
Sist oppdatert

Natt til tirsdag ble selvangivelsen 2011 lagt ut på nett, men nå kommer det inn flere meldinger om at folk ikke får tilgang til skattetallene sine.

Mange som i skrivende stund prøver å logge seg inn, blir møtt med en plakat, der Altinn melder om stor pågang.

«Beklager, men på grunn av svært stor trafikk må vi be deg prøve igjen om en stund», heter det i meldingen fra Altinn.

Altinn er nettportalen som har ansvaret for å drifte og levere elektroniske skjemaer til offentlige myndigheter, deriblant selvangivelsen.

– Det er mange som møter en køplakat akkurat nå. Det er fordi mange tusen brukere prøver å logge seg inn samtidig. Vi har derfor valgt å fordele trafikken, slik at noen vil bli dirigert inn til køplakaten, og få tilgang senere når andre har logget ut. Løsningen er ikke nede, det er bare enorm pågang akkurat nå, sier informasjonsansvarlig for Altinn Jørgen Ferkingstad, til DinSide.

– Men dere visste vel at det kom til å bli stor pågang i dag?

– Årets løsning tåler mye høyere trafikk enn i fjor, den er skalert betydelig opp og mange feil er rettet. Dessuten er det gjort grundige ytelsestester. Vi har valgt å innføre ytelsesdirigering, slik at vi skulle unngå at løsningen skulle gå ned, sier Ferkingstad.

– Så brukere som ikke får sjekket selvangivelsen må bare vente?

– Det er ikke så mye annet å gjøre. Med en så høy topperiode akkurat nå, er det nødvendig å fordele trafikken utover.

– Basert på tidligere erfaringer, når regner dere med at trafikken vil roe seg igjen?

– Det er vanskelig å si, vi kommer nok til å ha stor trafikk gjennom dagen, så vil det kanskje roe seg litt i løpet av kvelden.

Déjà vu

Alt dette låter kjent. Veldig kjent. For et år siden, da forrige selvangivelse ble gjort tilgjengelig på nett, brøt systemene sammen etter få minutter.

«Det er for tiden mye trafikk på Altinn. Dette gjør at Altinn går tregt, og man kan oppleve at man ikke får tilgang. Prøv igjen senere», var beskjeden som møtte skattenysgjerrige nordmenn på samme tid i fjor. Og det tok lang tid før folk fikk tilgang til selvangivelsen igjen.

Problemene ble så store at det faktisk tok flere dager før mange nordmenn fikk mulighet til å sjekke skatten elektronisk. Faktisk var det enkelte som fikk selvangivelsen i papirform via posten, før de fikk mulighet til å sjekke den på nett.

Er du e-aktør?

Dersom problemene vedvarer, kan det altså ta lang tid før enkelte får sjekke selvangivelsen på nett.

Rundt 413.000 nordmenn har registrert seg som «e-aktører», noe som innebærer at de i prinsippet ikke vil få levert selvangivelsen på gamlemåten, altså i posten. Eneste mulighet for disse skatteyterne er å sjekke selvangivelsen på nett.

Dersom e-aktørene ikke får sjekket eller velger å ikke sjekke selvangivelsen på nettet, vil Skatteetaten likevel sende ut selvangivelsen på papir. Dette skal sikre at alle tar en titt på skattepapirene sine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer